I bez přilby má cyklista nárok na odškodné, rozhodl německý soud

Němečtí cyklisté se v případě úrazu dočkají plného odškodnění i bez toho, že by nosili cyklistickou helmu. Rozhodl o tom spolkový ústavní soud. O povinnosti nosit ochrannou přilbu se vede v Německu dlouhá debata. Dnešní verdikt tak mnozí označují za přelomový.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyklistka (ilustrační foto)

Cyklistka (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Cyklistka ze Šlesvicka-Holštýnska, která po srážce s dveřmi od auta utrpěla vážné poranění hlavy, se dočká od pojišťovny plného odškodnění, i když neměla ochrannou přilbu.

V Německu totiž tuto povinnost zákon nepřikazuje. Podle ministra dopravy Dondrindta se o změně v nejbližší době ani neuvažuje.Podle statistik vyjíždí s cyklistickou helmou jen 15 procent cyklistů. Nejčastěji jsou to děti a mladé ženy.

Přitom každá čtvrtá nehoda cyklisty končí poraněním hlavy. Politici stejně jako ADAC tvrdí, že uzákoněné nošení helmy by vedlo Němce k přestupu z kol zpět do aut.

Přehrát

00:00 / 00:00

O přelomovém rozsudku informovala zpravodajka v Německu Klára Stejskalová. Informace z Česka doplnila mluvčí Asociace pojišťoven Marcela Machová

Lidé si stěžují také na to, že je jim helma nepříjemná nebo jim ničí účes. Svaz cyklistů argumentuje i tím, že zatímco na nemoci srdce zemře ročně v Německu 400 tisíc lidí, tak při nehodách na kole „jen“ 400 cyklistů.

Úřady se tak spokojují s doporučením, aby helmy nosili alespoň děti.

V Česku by pojišťovna mohla odškodné snížit

Za určitých okolností by nemusel mít na plné odškodné nárok ani sražený cyklista v Česku.

„Pokud se týká cyklistů mladších 18 let, u nich je povinnost nosit ochrannou přilbu jednoznačně daná silničním zákonem,“ říká Marcela Machová z České asociace pojišťoven.

U dospělých by se pojišťovna mohla odvolat na prevenční povinnost danou občanským zákoníkem. Přestože to silniční zákon nepožaduje.

„V občanském zákoníku je dáno, že se musí chovat tak, aby obecně nedocházelo ke škodám. Pokud má možnost škodě zabránit nebo jí snížit čili má možnost použít helmu, tak by jí použít měl,“ vysvětluje Machová.

Nevidomí cyklisté s doprovodem vyrážejí na expedici za polární kruh

Číst článek

Cyklistická přilba | Foto: Michal Jindra

Klára Stejskalová, Tomáš Bystrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme