Irák chce od Česka koupit bojové vrtulníky, jednání komplikuje krize v zemi

Irák chce od Česka koupit kromě bitevníků L-159 i sedm vrtulníků Mi-24. Ministerstvo obrany už o prodeji strojů jedná. Do čtyř let plánuje dosluhující ruské vrtulníky nahradit. Do budoucna proto zvažuje Iráku prodat dalších až čtyřicet strojů, o které země projevila zájem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bitevní vrtulník Mi-24 české armády

Bitevní vrtulník Mi-24 české armády | Foto: Armáda ČR

Podle ministra obrany Martina Stropnického z hnutí ANO je ale obchod stále nejistý. Kvůli konfliktu, který se na Blízkém východě rozhořel. Irácká vláda na koupi velmi spěchá, česká armáda ovšem nemůže všech sedm vrtulníků postrádat hned.

„Jim jde o čas a přece jenom jednáme s partnerem, který už v minulosti projevoval jistý zájem i ve formě, která vypadala jako velmi závazná a potom z toho sešlo,“ vysvětluje. Stropnický také připustil, že Irák může vést obchodní jednání i s jinou zemí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Evelyna Kulíšková

Náměstek pro obranné akvizice Bohuslav Dvořák řekl, že Česku by se prodej vrtulníků hodil. Zastaralé stroje jsou náročné na údržbu a armáda už plánuje nakoupit nové.

„Sedm Mi-24 vrtulníků, které nemají uzpůsobenou kabinu pro noční vidění, a potom deset vrtulníků, které mají uzpůsobenou kabinu pro noční vidění. Všech sedmnáct – ať chceme, nebo nechceme – budeme muset do roku 2018 vyřadit,“ naznačuje.

Ministerstvo je chce nahradit 12 víceúčelovými vrtulníky. Na jakou částku by vyšly, náměstek Dvořák neupřesnil. Na tuto i další zakázky dohlédne ministrův nový protikorupční tým.

Bitevní vrtulník Mi-24 české armády | Foto: Armáda ČR

Martin Stropnický tým představil po skončení auditu 22 velkých zakázek nad 100 milionů korun pro ministerstvo obrany. Na část z nich – většinou IT tendry – chce ministerstvo vypsat novou soutěž.

Přehrát

00:00 / 00:00

První náměstek ministra obrany Jiří Borovec a ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka mluvili o novinkách na ministerstvu

Problémy ale byly už dříve i se zakázkami na vojenskou výstroj nebo ostrahu skladů. Ministr měl podezření, že úředníci při zadávání zakázek pochybili úmyslně.

Vše se vyšetřuje, trestní oznámení zatím nepadla. Ministr ale založil tříčlenný protikorupční tým, aby se podobné excesy neopakovaly.

„Je otázka, jestli tým tří lidí, ještě k tomu patrně vybraný ze stávajících kontrolních institucí ministerstva, může něco zásadně změnit,“ uvažuje ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka.

„Mělo by smysl, aby fungovaly skutečně efektivně stávající kontrolní mechanismy, jako jsou interní audity, finanční kontrola, inspekce,“ dodává.

Vojáci v zahraničí zůstanou

Ministr obrany mluvil i o nasazení českých vojáků v zahraničních misích. Žádnou zatím Česko neukončí, Stropnický naopak prosadil prodloužení mise v africkém Mali, kde čeští vojáci cvičí místní armádu v boji proti islamistům. V příštích dvou letech zůstanou Češi také v Afghánistánu.

„Nadále počítáme s tím, že bychom se účastnili, jak bylo plánováno, mise Resolute Support v roce 2015 a 2016. Tam je počet odhadován zhruba do 300 vojáků. Ale dovedu si představit ještě nějaká zpřesňující jednání během příštích týdnů. Je možné, že ta participace bude o něco menší, určitě nebude větší,“ přibližuje ministr.

Resort obrany kromě toho zvažuje, že se znovu zapojí do střežení vzdušného prostoru Pobaltí, případně také Slovenska.

Veronika Sedláčková, Evelyna Kulíšková, krw, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme