Sněmovna podpořila návrh na prodloužení lhůt pro kontrolu restitucí

Na kontrolu žádostí o vydání církevního majetku můžou mít úřady víc času. Sněmovna v prvním čtení podpořila návrh poslanců ČSSD, který zákonné lhůty prodlužuje o půl roku. Nově by tak úřady vyřizovaly nekomplikované případy rok a ostatní rok a půl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mariánský sad v Malých Svatoňovicích

Mariánský sad v Malých Svatoňovicích | Foto: Noemi Fingerlandová

Pravicová opozice se změnou nesouhlasí, proti je i KDU-ČSL. Lidovci podle šéfa jejich poslaneckého klubu Jiřího Miholy pokládají církevní restituce za uzavřené.

„Chápeme, že je to záležitost ČSSD, jak nějakým způsobem řeší svůj postoj k restitucím nebo svoji tvář před voliči, ale my k tomu máme postoj jasný. Pro nás jsou restituce uzavřenou záležitostí a v tomto případě to jenom opakujeme,“ řekl Mihola.

Podle jednoho z autorů předlohy Jeronýma Tejce z ČSSD jde ale především o kontrolu vydávaného majetku.

„Podle mého názoru možná i záměrně minulá vládní koalice stanovila tak krátké lhůty, ve kterých ani není možné, aby stát zkontroloval majetek, který je ve skutečnosti vydáván. A já se obávám společně s kolegy, že by mohl být vydán i majetek, který by vydán podle zákona, který je velmi velkorysý, být nemusel,“ podotkl Tejc.

Poslanec ČSSD Jakubčík pobouřil sněmovnu tvrzením, že církev kolaborovala s nacisty

Číst článek

Církve mají podle zákona dostat nemovitý majetek v hodnotě přibližně 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také 59 miliard korun za majetek, který nemůže být vydán, neboť již dnes není v majetku státu. Současně se až na nulu bude snižovat státní dotace církvím.

ČSSD a ANO navrhly, aby se finanční náhrady snížily o 13 miliard. Církve na to odmítly přistoupit, neboť zákonem schválená částka je podle nich kompromisem z letitých vyjednávání.

Věra Pfeifferová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme