Nad rybníkem Bezdrev budou létat modely hydroplánů. Některé i s čtyřmetrovými křídly

K rybníku Bezdrev na Českobudějovicku se sjíždí modeláři ze tří evropských zemí. V tamním autokempinku se uskuteční 43. ročník Jihočeského poháru RC hydroplánů, mezinárodní soutěže rádiem řízených modelů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Bezdrevu budou k vidění zmenšeniny skutečných letounů

Na Bezdrevu budou k vidění zmenšeniny skutečných letounů | Foto: RC Klub České Budějovice

„Budou tam létat akrobatické hydroplány a makety hydroplánů. Makety hydroplánů jsou samozřejmě pro diváky daleko zajímavější, protože jsou to zmenšeniny skutečných letounů. Bývá to v měřítku zhruba 1:3 až 1:10, rozpětí těch modelů se pohybuje od dvou do čtyř metrů,“ popisuje ve stručnosti tento svátek modelářů organizátor závodů František Frána.

U modelů se podle něj hodnotí letový projev, u maket i podobnost se vzorem. Letové vlastnosti předvedou závodníci při povinných obratech, ale povolené jsou i ty dobrovolné.

Přehrát

00:00 / 00:00

O závody leteckých modelů nad Bezdrevem se zajímala redaktorka Jitka Cibulová-Vokatá

„Když divák sedí na břehu a dívá se na ten model, tak ideální stav je takový, aby nerozeznal skutečné letadlo od modelu,“ přibližuje Frána.

Stejně jako někteří skuteční piloti i piloti modelů dokáží se svými letadly dělat akrobatické kousky. K těm nejobtížnějším patří například sestava s písmenem M.

Když obrat nevyjde nebo se kvůli počasí a velkým vlnám model převrhne, organizátoři jsou připraveni. „Máme záchranou lodičku. Udělá záchrannou akci a ten model pokud možno v pořádku přiveze zpátky,“ poznamenává Frána.

Jihočeský pohár rádiem řízených modelů hydroplánů začne v sobotu i v neděli v 8.30. První den se bude soutěžit do 18 hodin a druhý do 15 hodin.

Jitka Cibulová Vokatá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme