Barokní zámek v Hořovicích projde opravou za 30 milionů korun

Největší dominanta Hořovic – barokní zámek – projde v nejbližší době výraznou proměnou. Pokrývači opraví střechy, zedníci fasády a restaurátoři velkou fresku nad hlavním schodištěm a v hlavním sále. Celkem to bude stát 30 milionů korun. Zámek přitom prošel generální opravou relativně nedávno, v 80. letech minulého století.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek v Hořovicích

Zámek v Hořovicích | Foto: Petr Kološ

O tom, že hořovický zámek má vážný problém se střechou, ví jen hrstka lidí. Na první pohled totiž budovy vypadají velmi dobře.

„Dokonce hlavní projektant této obnovy, když přicházel před pár dny na zámek, v nadsázce řekl, že to zvenku vypadá, jako by se ani nemělo nic opravovat,“ poznamenává zástupce kastelána Zdeněk Šinágl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O opravě hořovického zámku informoval reportér Petr Kološ

Střechy se sice měnily před pouhými 25 lety, jenže už tehdy byla krytina špatná. „V 70. a 80. letech se bobrovky vůbec nevyráběly a s jejich výrobou se začalo až v polovině 80. let v Jurčanech. První náklady, které byly vyrobeny, byly poměrně dost nekvalitní, protože se tašky pálily na nějakou teplotu,“ vysvětluje Šinágl.

Aby tašky alespoň něco vydržely, natírali je pokrývači vodním sklem. Dnes už se ale na střeše doslova rozpadají.

„Povrch a jejich struktura se odlupuje, dovnitř do krovů zatéká a tím se prohlubuje další problém, který je na zámku už asi 70 let, a to je dřevokazná houba dřevomorka. Ta má v krovu kvůli zatékání ideální podmínky a může se rozrůstat,“ říká Šinágl.

Zámek bude otevřený i během oprav

Západní křídlo, kolem kterého se vstupuje do parku, bude opravené do letních prázdnin. Protilehlou budovu by měli dělníci stihnout do podzimu.

„Ještě letos by měla být kompletně podepřena celá freska nad schodištěm, která se v důsledku oprav bude muset zčásti rozřezat a sejmout a následně znovu osadit a zrestaurovat. Během této zimy budou probíhat právě průzkumy nad freskou. Příští rok by měly probíhat opravy kolem fresky a další rok nad hlavním sálem,“ dodává Šinágl.

Po čtyřech letech bude mít hořovický zámek nové střechy, fasádu a zrestaurovány budou i nejvýznamnější fresky nad schodištěm a v sále. Pak se měl opravit i zanedbaný hospodářský dvůr. Po celou dobu oprav bude památka plně v provozu.

Petr Kološ Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme