Po 12 letech od zničující povodně se opět otevírá zámek v Roztokách u Prahy

Zámek v Roztokách u Prahy se opět otevírá po dlouhých dvanácti letech. V roce 2002 ho při velkých povodních zaplavila voda, uvnitř stálo několik metrů vody. Poničený zůstal celý objekt a doteď ho restaurátoři opravovali. V zámku sídlí muzeum Středočeského kraje. Návštěvníci uvidí dvě zbrusu nové expozice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roztoky u Prahy - rekonstrukce renesančního zámku (4)

Roztoky u Prahy - rekonstrukce renesančního zámku (4) | Foto: Petr Kološ

Původní tvrz obehnaná vodním příkopem stála v Roztokách už ve 13. století. Pak byl objekt několikrát přestavěn a současná podoba pochází z konce 18. století. Majitelé zámku se různě střídali, vlastnili ho třeba Lichtenštejnové. Dvě nové expozice zasvětili kurátoři hlavně historii sídla.

„Jedna se bude zabývat lichtenštejnským zázemím jejich hospodářského správce, protože šlechta tady nesídlila. Správce měl různé kompetence nejen hospodářské, ale i správní a soudní,“ říká jedna ze spoluautorek expozic Marcela Šášinková.

„Druhé patro nám představí roztocký fenomén, a to je přípražské letovisko. Pražané sem jezdili už od poloviny 19. století, zakupovali si tady vily, byl tady čilý společenský ruch,“ doplňuje.

Voda se dostala do všech objektů

Zámek v roce 2002 těžce poškodila povodeň. Voda kompletně zničila mobiliář a poškodila celou stavbu.

„V roce 2002 bylo pod vodou úplně všechno. Měli jsme totálně zdevastované všechny objekty, protože nemáme jen zámek, ale i přilehlé hospodářské budovy, kde jsou depozitáře a konzervátorské dílny,“ popisuje Šášinková.

„A zároveň další objekt, což je Braunerův mlýn, a ateliér Zdeňky Braunerové, kde bylo asi pět metrů vody. To byla pro nás úplně katastrofální situace,“ dodává.

Zaměstnanci muzea naštěstí stihli vyklidit depozitáře. Nezvládli ale vystěhovat těžké konzervátorské přístroje. Kromě přízemí a prvního patra zámku opravili stavaři i krásný půdní prostor, kde bude muzeum pořádat výstavy a komorní akce.

Dnes se zámek slavnostně otevře, prohlídky pro veřejnost začnou zítra.

Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme