Brazilští fanoušci se tlačí i na tréninky, domácí pilují detaily před osmifinále

Stačí jedno klopýtnutí a mistrovství světa skončí neúspěchem, který Brazilcům sebere i poslední radost z předraženého turnaje. S takovým vědomím nastoupí brazilští fotbalisté do osmifinálového zápasu proti Chile. „Kanárci" ale při předzápasovém tréninku rozhodně nepůsobili rozhozeně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci před tréninkovým hřištěm brazilské reprezentace

Fanoušci před tréninkovým hřištěm brazilské reprezentace | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

„Scolari, otevři bránu,“ křičí mladík v brazilském dresu ze stromu za plotem tréninkového centra Venda Nova, i když ví, že ho kouč národního týmu nemůže a nechce slyšet.

Podobných zájemců zahlédnout jen kousek poslední přípravy Brazilců na osmifinálovou bitvu s Chilany je v nuzné čtvrti na okraji Belo Horizonte spousta. Ne všichni kvůli tomu šplhali na strom, ale upoutat chce na sebe leckdo a lecjak.

„Chci podnítit vaši fantazii. Můj převlek neznamená nic konkrétního. Jen jsem chtěl vyjádřit, že jsem hrdý Brazilec a můžu vám o tom i zazpívat,“ vykřikuje v davu fanoušků a fanynek extravagantní postava, které není vidět do tváře, protože má přes celé tělo včetně obličeje navlečený brčálově zelený silonový fusak a k tomu je tenhle brazilský fantomas zabalený do státní vlajky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trénink brazilského národního týmu navštívil také reportér ČRo Jan Kaliba

Opodál maminka nese v náručí divže ne ještě kojence, jiný syn oblečený do Neymarova dresu zas má tu výhodu, že všechno pozoruje ze hřbetu svého táty.

Všichni se snaží najít místo, kde se jim před očima na chvíli mohou mihnout zářivé barvy tréninkových dresů nebo k nim aspoň tu a tam dolehne dovádivý tréninkový ryk.

Parta dvaceti fotbalistů na vzorově upraveném trávníku rozhodně nepůsobí jako vystresovaná hromádka neštěstí, co se klepe před nejsilnějším soupeřem, kterého zatím na turnaji potkala. Na Chilany se Brazilci připravují hrou na dvě branky, při které se bezstarostně baví, smějí se a popichují navzájem.

Neymar zkouší dokonce akrobatickou střelbu přes hlavu a po tréninkovém zápase ještě za dozoru kouče Scolariho cvičí spolu s obráncem Alvesem přímé kopy. I takový detail se může proti obávanému soupeři hodit.

FIFA nejednala se Suárezem jako s lidskou bytostí, říká trenér Uruguaye

Číst článek

„Radši bych hrál proti komukoli jinému. Chile je nepříjemné mužstvo, proti kterému se hrozně špatně hraje. A vůbec nesedí našemu stylu,“ myslí si brazilský trenér Luiz Felipe Scolari.

„Všichni se mi smáli, když jsem v prosinci po losu říkal, že bych v osmifinále radši hrál se Španěly než s Chilany. Teď je to tady a najednou si už každý myslí, že jsou fantastičtí,“ dodává kouč domácí reprezentace.

„Velký Felipe“, jak tu reprezentačnímu kouči s úctou říkají, tuší, že Brazilci budou mít hned s prvním postupem ve vyřazovací části spoustu starostí. Třeba i proto, že chilská výprava v metropoli státu Minas Gerais bydlí, takže přiletět museli paradoxně jen domácí. Chilané mají i početné a velmi temperamentní fanoušky, takže potíže ovládnout zápas budou mít Brazilci i na tribunách.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme