Za nelegální pobírání odměn potrestal liberecký soud dva bývalé radní, ostatní odešli bez trestu

Okresní soud v Liberci dnes vynesl rozsudek v kauze nelegálně vyplácených odměn za členství v orgánech krajských společností bývalým krajským politikům. Mezi obžalovanými bylo 9 radních a dva lidé ze společnosti Silnice LK. Soud nakonec uložil dvěma radním podmíněný dvouletý trest, ostatní obžalovaní byli zproštění obžaloby.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva Petr Šén, Zdeněk Bursa, Pavel Petráček, Radek Cikl, exhejtman Stanislav Eichler, Vít Příkaský a Jaroslav Podzimek u Okresního soudu v Liberci

Zleva Petr Šén, Zdeněk Bursa, Pavel Petráček, Radek Cikl, exhejtman Stanislav Eichler, Vít Příkaský a Jaroslav Podzimek u Okresního soudu v Liberci | Zdroj: ČTK

Dvouletou podmínku dostali za nelegální pobírání odměn v dozorčí radě českolipské nemocnice Zdeněk Bursa a Pavel Petráček, oba z ČSSD.

Zdeněk Bursa musí navíc nemocnici vrátit zhruba 350 000 korun plus úroky. Podle soudce Richarda Skýby soud uložil tresty na dolní hranici sazby.

„Bylo to za trestný čin podvodu. V případě Zdeňka Bursy to byly dva roky, zkušební doba tři roky a v případě Pavla Petráčka dva roky, zkušební doba jeden rok,“ upřesňuje.

„Oni se hájí tím, že to nevěděli, soud ale dospěl k závěru, že to vědět měli. Protože když už by měli znát zákon, tak aspoň o kraji, když jsou v krajském zastupitelstvu, respektive v radě a také zákon o střetu zájmů. Není moc dlouhý,“ zdůrazňuje soudce.

Bývalý hejtman Stanislav Eichler a osm dalších obviněných vyvázlo bez trestu. Rozsudek je nepravomocný, Zdeněk Bursa se na místě odvolal. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou.

Eva Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme