Auditoři odhalili v karvinských sociálních službách závažná pochybení

Řadu pochybení a nezákonných kroků v hospodaření odhalili kontroloři v karvinských sociálních službách, které v několika střediscích ve městě zajišťují zázemí například pro seniory, nejmenší děti nebo bezdomovce a hendikepované. Na základě externího auditu, který objednal magistrát, vyšlo mimo jiné najevo, že bývalé vedení nevedlo správně účetnictví a obcházelo veřejné zakázky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídliště

Sídliště | Foto: Karviná

Barevná budova v centru Karviné. Na dveřích je napsáno jesle a také je tam zařízení pro zdravotně postižené a seniory.

„Chodím sem dlouho, už asi třetí rok. Nejsem sama, jsem tu mezi lidmi,“ říká důchodkyně Marcela. Stejně jako další seniorky sedí u stolu v dílně a usmívá se. Napětí z vedení na ně nedoléhá, o konfliktech nevědí. Zato zastupitelé se právě dozvídají, jak se v sociálních službách hospodaří.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech v karvinských sociálních službách informovala reportérka Jana Jeckelová

„Audit objevil problémy za bývalého vedení. Účtování některých věcí neodpovídá běžným standardům. Pochybení v oblasti veřejných zakázek a tak dále. Je tam toho více,“ informuje sociálnědemokratický primátor Karviné Tomáš Hanzel.

Chyby jsou podle něj závažné a je potřeba vyvodit důsledky. „My teď budeme muset připravit návrhy opatření, aby k těmto věcem do budoucna nedocházelo,“ poznamenává.

Město si přitom externí auditorskou firmu najalo kvůli sporům mezi bývalými vedoucími jednotlivých středisek a současnou ředitelkou sociálních služeb Ivanou Bollogovou. Exmanažeři si stěžovali na špatné hospodaření i na útoky vůči zaměstnancům.

„Nás tato nešťastná událost stmelila natolik, že opravdu sociální služby se v tuto chvíli rozvíjejí. Tím, co bylo, bychom se už nejraději nezabývali,“ tvrdí Ivana Bollogová.

Bývalí zaměstnanci si stěžovali například na její pochybení v chování k podřízeným. „Úmyslně jsem nikomu nechtěla ubližovat a myslím si, že jsem ani neubližovala. Ono to možná bylo jen o nedorozumění, moje vize a představy se rozcházely s vizemi a představami bývalých zaměstnanců,“ dodává ředitelka.

Nikdo z bývalých vedoucích zařízení na mimořádné zasedání zastupitelů nedorazil. Město teď chystá podrobné šetření.

Jana Jeckelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme