Nejen Suárez hraje na MS nebezpečně, Francouz Sakho zatím potrestán nebyl

Divoké kousnutí do ramena italského obránce Chielliniho přišlo Luise Suáreze draho. Uruguayský útočník za svůj opakovaný zkrat dostal od Mezinárodní fotbalové federace FIFA vysoký trest. Na mistrovství světa v Brazílii ovšem najdeme podobné hříšníky, kteří bez povšimnutí mohou hrát dál.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Luis Suárez se loučí s MS, čekají ho 4 měsíce bez fotbalu

Luis Suárez se loučí s MS, čekají ho 4 měsíce bez fotbalu | Zdroj: Reuters

Uruguayští fanoušci budou muset při sobotním osmifinále proti Kolumbii obzvlášť namáhat své hlasivky, a podpořit tak svůj tým, který bude bez Suáreze mnohem méně kousat než s ním, a to i v přeneseném, tedy ryze sportovním slova smyslu.

Uruguayci reagují nevrle, považují trest za křivdu a jeho výši za likvidační. A není těžké jejich zlobu chápat. Suárezova záliba v hryzání do protihráčů, která teď krutě dopadne i na jeho zaměstnavatele FC Liverpool, je opravdu hodná léčení i trestu a od jednoho ze sponzorů šampionátu je logické, že Suáreze už ve své reklamní kampani vynechá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nad posuzováním nebezpečných zákroků se zamyslel reportér ČRo Jan Kaliba

Jenže ať vypadá kousnutí do protihráče sebevíc zákeřně, rozhodně není tím nejhorším, co může fotbalista soupeři na hřišti způsobit. Existují mnohem nebezpečnější zákroky.

„Klasický příklad je loket na hlavu. Když trenéři vidí loket, tak ukazují rozhodčím, aby reagovali,“ říká šéflékař FIFA Jiří Dvořák.

Ale rozhodčí nereagují vždy. Například den po Suárezově kousnutí do Chielliniho rozhodčí nepostřehl brutální úder Francouze Sakha loktem do hlavy ekvádorského protihráče. Podobně se ve stejném zápase po soupeři ohnal i další Francouz Giroud.

Kamery samozřejmě tyto rány zachytily a je teď na Mezinárodní fotbalové federaci, aby měřila všem stejným metrem a tvrdě potrestala také hlavně Sakhův zdraví ohrožující zákrok.

Nedokončené brazilské projekty jsou ostuda, v budoucnu ale pomohou

Číst článek

Pokud to FIFA neudělá, zůstane tolik citelný postih uruguayského divočáka populistickým gestem a deklarovaná snaha chránit zdraví hráčů jenom dalším nenaplněným heslem.

Pokud mezinárodní federace Sakhův zákrok potrestá, budou z toho mít ve Francouzově klubu už tak hluboké vrásky ještě výraznější, protože Sakho hraje, stejně jako Suarez, v Anglii za FC Liverpool.

Velmi tvrdý zákrok předvedl na MS ve fotbale i Francouz Mamdou Sakho (vlevo) | Foto: Reuters

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme