Senioři z Onšova píšou dopisy zesnulým blízkým, vytvořili z nich unikátní hru

Senioři v Onšově na Pelhřimovsku mají úspěch s unikátní hrou. Jmenuje se Neodeslané dopisy a sami důchodci v nich píšou zesnulým blízkým slova, která už jim nestačili říci. Dělí se tak o své vzpomínky, smutky i radosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senioři z Onšova na Pelhřimovsku mají úspěch s unikátní hrou Neodeslavé dopisy

Senioři z Onšova na Pelhřimovsku mají úspěch s unikátní hrou Neodeslavé dopisy | Foto: Andrea Kratochvílová

Během patnáctiminutového představení pět seniorů čte vždy dva autorské dopisy. Některé napsali přímo interpreti, ostatní někdo jiný.

Důležité je, že všechny dopisy jsou autentické a vycházejí ze vzpomínek, nevyřčených vět nebo jsou prostě jen vyjádřením úcty a lásky k někomu, kdo byl pisatelům drahý.

„Bylo to takové spontánní. Šlo to potom samo a můžu vám říct, že mi tekly slzy po tvářích při všech těch třech dopisech. Byla jsem pak ráda, že se to líbilo,“ popisuje jedna z autorek Jaroslava Bačáková, která sama napsala celkem tři dopisy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Představení seniorů z Onšova zhlédla reportérka Andrea Bartůňková

Představení, s jehož režií hry pomáhala důchodcům herečka Milena Steimaslová, už vyneslo autorům ocenění na Slovensku, teď je po něm velká poptávka po celé České republice. A senioři se ho chystají zahrát také svým příznivcům přímo v Onšově.

Podle ředitele tamního domova důchodců Václava Jaroše má představení takový úspěch, protože se týká každého diváka.

„Po vyslechnutí téhle hry zjistíte, že některé dopisy jsou vlastně takové trauma, které v sobě člověk nosí třeba 50 let. A já si myslím, že každý z nás má v sobě minimálně jeden neodeslaný dopis,“ říká Václav Jaroš.

Senioři z Onšova na Pelhřimovsku mají úspěch s unikátní hrou Neodeslavé dopisy | Foto: Andrea Kratochvílová

Andrea Kratochvílová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme