Proti MS ve fotbale demonstrují i indiáni, protesty ale slábnou

Domácí reprezentace má před sebou na mistrovství světa ve fotbale poslední utkání ve skupině. Všechny zápasy brazilského výběru na sebe poutají pozornost, a proto jich využívají nejrůznější skupiny k protestům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do protestů se zapojili i indiálni, jednoho policistu zranili

Do protestů se zapojili i indiálni, jednoho policistu zranili | Zdroj: Reuters

Do posledního velkého protestu se zapojili i indiáni a jeden policista skončil v nemocnici se šípem v noze. Policie pak použila i slzný plyn.

Dnes se ale tak velká demonstrace konat nebude. Na autobusovém nádraží v hlavním městě Brasílii se scházejí demonstranti, na facebooku jich potvrdilo účast více než 2500, skutečná účast ale většinou nebývá tak velká.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Michaelou van Erne mluvil zpravodaj ČRo v Brazílii David Koubek

Demonstrovat se bude za větší otevřenost politiky a zapojení veřejnosti do rozhodování. Tématem ale budou i výdaje na MS ve fotbale a je možné, že se přidají i další skupiny protestujících.

Protestů rozhodně není tolik, kolik jich bylo před šampionátem. Nejsou ani tak velké, jako byly v loňském roce. Rozhodně ale nekončí, další manifestace je naplánovaná v Sao Paulu nebo v Recife.

K manifestacím se někdy přidají radikální demonstranti, kteří následně rozbíjejí výlohy a auta, jak se to stalo minulý týden.

Záleží ale i na výsledku brazilské fotbalové reprezentace. Pokud by fotbal nebyl takový, jak si ho fanoušci představují, protesty mohou zesílit.

Protesty proti pořádání MS jsou po celé Brazílii každý den | Foto: Reuters

David Koubek, Michaela van Erne, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme