Mšice ohrožují výsadby brambor. Je jich nejvíce za 10 let

Protože je mšic na bramborách nejvíc za posledních deset let, hrozí zemědělcům, že kvůli šíření viróz přijdou o sadbu. Největšími škůdci jsou mšice broskvoňová a řešetláková, s nimiž bojují i vědci z Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Extrémní výskyt mšic na listu bramboru

Extrémní výskyt mšic na listu bramboru | Foto: Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod

Se sběrem mšic začínají vědečtí pracovníci Výzkumného ústavu bramborářského v čele s vedoucím Ervínem Hausvaterem v květnu. Letos zaznamenali obrovský nálet mšic do porostů brambor, což znamená vysoké riziko šíření viróz.

Na poli na Občinách tak zachytávají výzkumní pracovníci mšice na Lambersovu misku. Jedná se o žlutou plochou nádobu, již barva je pro mšice atraktivní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak bojují se mšicemi ve Výzkumném ústavu bramborářském v Havlíčkově Brodě, zjišťovala Hana Mikulincová

V misce je voda a jako smáčedlo je tam obyčejný jar, aby mšice nemohla odletět. Mšice se sbírají v pravidelných intervalech a berou se do laboratoře. Pak se pod laboratorním mikroskopem určuje druh a jeho nebezpečnost. Je to služba pro zemědělce.

„Zjišťují se hlavně dva druhy: myzus persicae – to je mšice broskvoňová – a aphis nasturtii – to je mšice řešetláková, což jsou dva nejvýznamnější přenašeči viróz bramboru,“ vysvětluje Petr Doležal a popisuje další postup:

„Mšice se vylejí na Petriho misku, třídí se, počítají se a určují se ty dva jmenované nejvýznamnější druhy.“

Na žlutých miskách typu Lamberse je sledován nálet mšic do množitelských porostů brambor | Foto: Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod

Z analýzy pak vyplývá, že tento rok je nepříznivý. Může tak dojít ke značnému výpadku sadby uznané, která má přesně definované množství chorob a po vypěstování dostává certifikát. Pokud sadba předepsané limity přesáhne, není uznaná a musí se využít jinak, třeba jako konzumní brambory nebo na výrobu škrobu.

Zemědělci, kteří s výzkumníky spolupracují, od nich dostávají doporučení, jak a čím mohou sadbu včas ošetřit, aby ji mšice nezničily.

Hana Mikulincová, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme