Koalice projedná obměny dozorčích rad státních firem i výběr eurokomisaře

Koaliční rada chce vyřešit rozdílný postoj vládních stran k obměně dozorčích rad státních firem. Je to reakce na konec minulého týdne, kdy valná hromada energetické firmy ČEZ schválila nové členy dozorčí rady společnosti. Jednat by se mělo i o novém eurokomisaři.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Babiš, Sobotka a Bělobrádek

Babiš, Sobotka a Bělobrádek | Foto: Český rozhlas

Mezi novými členy dozorčí rady je hned pět zástupců za ministerstvo financí, které ovládá hnutí ANO, naopak lidovci nemají v kontrolním orgánu žádného člověka. Proti tomu se ohradil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

„Je opravdu nestandardní, aby koaliční strana nemohla nominovat odborníka do tak významného orgánu jako dozorčí rada ČEZu. Bývalo i zvykem, že tam byl někdo třeba z opozice. Tak to také není úplně pravidlo, ale bývalo to zvykem. Takže myslím, že otevřít je to správně,“ uvedl Pavel Bělobrádek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda KDU-ČSL byl hostem Ranního interview Radiožurnálu

„Sami vedoucí představitelé hnutí ANO hovoří o tom, že jsou nováčci, v mnoha věcech se ještě neumí pohybovat a nechápou ani různé konsekvence. Tak se jim pokusíme vysvětlit, že to je ve prospěch i jejich, aby ta zodpovědnost byla roznesena na všechny tři koaliční strany,“ podotkl šéf lidovců.

Premiér Bohuslav Sobotka a předseda ČSSD by chtěl křeslo dokonce i pro zástupce opozice.

„Rád bych jednal s koaličními stranami, aby přístup do dozorčí rady ČEZ měl i zástupce některé z opozičních stran, aby to nebylo vnímáno jenom tak, že do dozorčí rady této nejvýznamnější státní společnosti vysílají své zástupce jen vládní politické strany,“ dodává premiér.

Naopak ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš zatím tvrdí, že není důvod něco měnit. Výběr je prý v jeho kompetenci.

Koaliční rada se dál měla zabývat i výběrem kandidáta na nového českého eurokomisaře a přípravu mimořádné sněmovní schůze.

Jana Čermáková, Věra Pfeifferová, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme