Pardubický kraj po roce a půl příprav sloučil nemocnice do jedné společnosti

Nemocnice Pardubického kraje se dnes spojily do jedné akciové společnosti. Tento krok připravovalo vedení kraje víc než rok a půl. Slibuje si od něj úsporu financí, které bude moct využít například na stavbu nových silnic nebo opravy škol. Za poslední tři roky totiž kraj investoval do nemocnic přes půl miliardy korun ze svého rozpočtu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajská nemocnice Pardubice

Krajská nemocnice Pardubice | Foto: Krajská nemocnice Pardubice

Peníze by měl kraj ušetřit díky centrálním nákupům, které zajistí větší přehled. Navíc se sjednotí mzdy v jednotlivých nemocnicích, protože až doteď platila každá nemocnice své lékaře jinak.

Podle obhájců sloučení se odštěpenými závody v Pardubicích, Chrudimi, Ústí nad Orlicí, Litomyšli a Svitavách vytvoří velká firma s ročním obratem přes 3 miliardy korun a čtyřmi tisíci zaměstnanci.

Takto velká společnost bude mít silnější pozici pro vyjednávání o cenách za péči s pojišťovnami. Kritici si naopak myslí, že vznikne velký neřiditelný moloch, kde bude prostor pro korupci a netransparentní nákupy.

Ještě na jaře byla podle některých fúze nedostatečně připravená. Vedení kraje si proto najalo auditorskou společnost, která má se slučováním takto velkých firem zkušenosti a celým administrativním procesem nemocnice provede.

Navenek se nic nemění, ale všech pět zdravotnických zařízení má už teď jednotou metodiku účetnictví. Jako jedna společnost budou nemocnice vystupovat až ve chvíli, kdy budou zapsány do obchodního rejstříku. Pokud bude všechno bez problémů, měla by nová zdravotnická firma vzniknout na konci roku.

Podle ředitele pardubické nemocnice Tomáše Gottvalda budou jen právní služby stát zhruba milion korun. Další peníze si vezme auditorská firma. Kraj navíc poskytl 250 milionů korun na zvýšení základního jmění nové firmy.

V tuto chvíli se nic nezmění pro pacienty ani pro zaměstnance. Budou dál chodit do svých nemocnic, tak jako dosud. Od ledna možná už na hlavní bráně nebude svítit Chrudimská nemocnice, ale Nemocnice Pardubického kraje a.s. - Chrudim.

V tuto chvíli se změny nedotknou struktury zdravotní péče, nejprve musí nemocnice sjednotit právě svoji administrativu.

Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme