Ekonomickou část asociační dohody s EU chce Ukrajina podepsat 27. června

Ukrajinský prezident Petro Porošenko oznámil, že ekonomickou část asociační dohody s Evropskou unií podepíše v pátek 27. června. Ještě předtím vyšle nového ministra zahraničí Pavla Klimkina do Lucemburska, aby tam ministrům zahraničí zemí osmadvacítky představil plány na dosažení míru s povstalci na východě Ukrajiny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský prezident Petro Porošenko naslouchá projevu nově zvoleného ministra zahraničí Pavla Klimkina

Ukrajinský prezident Petro Porošenko naslouchá projevu nově zvoleného ministra zahraničí Pavla Klimkina | Zdroj: Reuters

„To, na co jsme čekali tak dlouho, se stane příští týden,“ prohlásil Porošenko. První, politickou část asociační dohody už podepsal 21. března úřadující ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

Porošenko dnes také udělal výrazné změny na klíčových postech státní správy. Jmenoval nového ministra zahraničí, nejvyššího státního žalobce i novou ředitelku centrální banky.

Asociační dohodu s Evropskou unií měla Ukrajina podepsat už na konci loňského roku, tehdejší prezident Viktor Janukovyč od toho ale na poslední chvíli ustoupil. Právě to se stalo rozbuškou ukrajinské revoluce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění na Ukrajině sleduje zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

Nová ekonomická vazba na Evropskou unii bude výzvou především pro ukrajinské zemědělství a průmysl. Vývoz byl dosud zaměřený především na Rusko, teď se ale bude muset přeorientovat na komplikovaný evropský trh.

Ukrajina bude muset splnit všechny evropské standardy. Zruší se sice většina cel, což Ukrajincům pomůže, problémem ale může být nedostatečná konkurenceschopnost. Pro ty, co se nedokáží přizpůsobit požadavkům evropského trhu, to může být dokonce likvidační.

„O tom se na Ukrajině velmi málo mluví. Velmi málo se vysvětluje, že asociační dohoda s Evropskou unií rozhodně není žádná pozvánka do ráje, ale naopak pozvánka k letům velmi tvrdé práce, propouštění a sociálních problémů. Nicméně jiná alternativa zřejmě neexistuje,“ upozorňuje zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín.

Kyjevský Majdan se zátarasy a barikádami se stává turistickou atrakcí

Číst článek

Ruský prezident Vladimir Putin mezitím znovu upozornil Ukrajinu, že v případě uzavření asociační dohody s unií bude Rusko muset chránit své ekonomické zájmy. Podle Putina se Ukrajina může svobodně rozhodnout, musí ale počítat s následky.

Ukrajina tak prý například nebude moci počítat s nulovým clem na vývoz potravin do Ruska ani s dalšími výhodami, které vyplývají z členství ve Společenství nezávislých států.

Tanková bitva na severu země

Na východě Ukrajiny ráno znovu propukly těžké boje. Ukrajinské síly obklíčily proruské a ruské ozbrojence na severu Doněcké oblasti. Obě strany prý nasadily těžkou vojenskou techniku.

Ozbrojený proruský separatista hlídkuje poblíž ukrajinského města Krásný Lyman | Foto: Reuters

Podle představitelů takzvané Doněcké republiky se útoku účastní 20 ukrajinských tanků a dalších 50 kusů bojové techniky, k tomu nejméně dva prapory pěchoty podporované ze vzduchu bombardéry a ze země dělostřeleckou palbou.

Separatisté zase mají – podle kyjevských zdrojů – k dispozici 15 tanků. Proruští ozbrojenci v okrese Krásný Lyman tak podle ukrajinské strany jasně odmítli složit zbraně, což byla hlavní podmínka příměří. Podrobnosti o mírovém plánu má prezident Porošenko oznámit už zítra.

Martin Dorazín, Ondřej Himmer, Veronika Sedláčková, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme