Desetičlenná skupina ze severu Čech padělala asi stovku diplomů a vysvědčení

Padělané výuční listy, maturitní vysvědčení i vysokoškolské diplomy vyráběla na zakázku skupina deseti lidí převážně z Ústeckého kraje. Prodali kolem stovky dokladů v ceně 15 nebo 50 tisíc korun. Osm žen a dva muže teď policie obvinila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie ČR. Ilustrační foto

Policie ČR. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Největší zájem byl o doklad o maturitě, vysokoškolské diplomy se prodaly jen dva. Vliv na to měla zřejmě cena. Zatímco za maturitní vysvědčení nebo výuční list chtěli padělatelé 15 tisíc, diplom stál 50 tisíc.

Nabídky na výrobu falešných dokladů o vzdělání byly umístěny na různých internetových portálech. Zájemce musel zaplatit předem, a to pomocí složenky. Padělatelé používali originální tiskopisy.

„Oni to objednali prostřednictvím a na jméno školy. Distributor to přivezl ke škole, oni si to od něj převzali a potom to doma vyráběli. Co se týká toho textu, tyto osoby byly odhaleny díky tomu, že zaměstnavatelé přicházeli na to, že ta vysvědčení jsou padělky,“ říká vedoucí oddělení hospodářské kriminality Ústeckého kraje Radim Vojáček.

Studijní prospěch na přání

Na padělaných dokumentech byla razítka škol z celé republiky. „Lidé si mohli určit, jaké známky chtějí, jestli chtějí být velmi dobří studenti nebo průměrní nebo i horší. Náš zákazník, náš pán,“ dodává Vojáček.

Většinu falešných vysvědčení už policisté dohledali a zajistili. Lidé chtěli padělané doklady hlavně kvůli získání zaměstnání. Objevily se ale i kuriózní důvody.

„Bylo zajištěno ročníkové vysvědčení pro rodinného příslušníka, aby byl ubezpečen, že dcera dále studuje. Dále lidé, kteří neudělali maturitní vysvědčení, si koupili maturitní vysvědčení, aby doma rodičům mohli deklarovat, že mají maturitu, a nebyli potrestáni,“ vypočítává Vojáček.

Jedné ženě hrozí za padělání až šest let za mřížemi, ostatním členům skupiny tresty do tří let. Policisté z různých krajů ale prověřují také jednotlivé objednatele. Pokud falešné dokumenty použili například pro získání zaměstnání nebo k dalšímu studiu, šlo by o podvod, za který je trest až tři roky.

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme