Eurovolby rozhodnou také o příštím šéfovi Komise. Nejvíce hlasů dostal Juncker

Winston Churchill dokázal, že člověk může být velmi úspěšným politikem i přes velkou náklonnost k alkoholu. Podobným příkladem je i Jean-Claude Juncker: bývalý lucemburský premiér a šéf eurozóny je lídrem Evropské lidové strany, která v součtu všech zemí dostala v evropských volbách nejvíce hlasů. A pro svého lídra proto požaduje nejmocnější post v Bruselu, tedy křeslo šéfa Evropské komise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kandidát na šéfa Evropské komise Jean-Claude Juncker

Kandidát na šéfa Evropské komise Jean-Claude Juncker | Zdroj: Reuters

Nového šéfa Evropské komise navrhují do funkce lídři členských zemí unie na summitu v Bruselu. Přitom musejí vzít v úvahu výsledek evropských voleb. Nutně se jimi nemusí řídit, byť většina europoslanců tvrdí, že podpoří jen takového kandidáta na šéfa Evropské komise, který patří mezi předem vybrané kandidáty frakcí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kariéru možného příštího předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera shrnul bruselský zpravodaj ČRo Ondřej Houska

Chování Evropské komise by se s Junckerovým nástupem nijak výrazně nezměnila po stávajícím předsedovi Barrosovi. Oba politici patří v rámci EU do jedné politické rodiny – evropské lidové strany. Oba jsou také ekonomickými liberály a jsou pro jednotný evropský trh s jistou sociální dimenzí.

V Česku pro Junckera hlasoval každý, kdo volil TOP 09 nebo KDU-ČSL.

„Evropa mě nemůže připravit o iluze, protože si o ní už žádné iluze nedělám,“ řekl před několika lety mírně rozladěný Juncker po jednom celonočním jednání o pomoci Řecku.

Sledovali jsme ONLINE: Volby do Evropského parlamentu v Česku vyhrálo ANO, uspěli i Svobodní

Číst článek

Juncker na rozdíl od drtivé většiny politiků nemluví ve frázích a říká to, co si opravdu myslí. I když na to leckdy doplácí.

„Když je situace vážná, musíte lhát." Když bylo euro na pokraji pádu, Juncker připustil, že někdy lhal, hlavně kvůli uklidnění situace na trzích.

Tento výrok mu mnozí takzvaně omlátili o hlavu. Stejně tak, jako jeho hodně kladný vztah k tvrdému alkoholu.

Na druhou stranu, podle diplomatů ani pár skleniček během sáhodlouhých jednání nikdy nesnížilo Junckerovy mimořádné znalosti a schopnost najít kompromis.

Zkušený politik

Juncker byl téměř 20 let lucemburským premiérem a eurozónu vedl 8 let. Proto byl jedním z nejvýznamnějších evropských politiků.

„Kdyby Řecko za 2 hodiny vystoupilo z eurozóny, já bych o tom věděl už předevčírem,“ poznamenal Juncker.

Z pozice šéfa eurozóny stál v době dluhové krize skoro u každého z řady zásadních rozhodování o bytí a nebytí společné evropské měny.

Juncker vyloučil, že by Řecko mohlo z eurozóny odejít. Vždy obhajoval přijatou strategii boje s dluhovou krizí, tedy záchranné půjčky pro oslabené země výměnou za bolestné úspory.

Život bere s humorem

Nejen kvůli dluhové krizi, ale hlavně kvůli tomu, že na vysokých postech působí tak nějak od nepaměti, ho mnozí kritici označují za muže minulosti. V kampani před eurovolbami si z toho začal dělat legraci.

Juncker ve volebním spotu něco píše husím brkem na pergamen, který pak podává asistentce a říká: „Tohle dejte na Twitter“.

Andrej Babiš: Vítězství ANO ve volbách do europarlamentu je pro nás překvapením

Číst článek

A dodává, že člověk sám nemusí moderní technologie používat, aby věděl, že jsou budoucností ekonomiky.

Junckera tak neuvidíte s tabletem nebo chytrým telefonem, zato ale má bohaté zkušenosti z evropské politiky. Shrnuje je takto: „V Evropě prohráváme i vyhráváme společně,“ říká Jean-Claude Juncker.

Ondřej Houska, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme