Přírodovědci objevili v pražském Braníku kolonii netopýrů

V srpnu a v září se v domech častěji objevují netopýři. Jde o neškodná zvířata, která vyhledávají úkryty ve městě nejčastěji při podzimních a jarních přeletech. V panelácích mohou sídlit i celé kolonie. Jednu takovou přírodovědci objevili v Praze Braníku v ulici Na Zvoničce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolonie netopýrů

Kolonie netopýrů | Foto: Michal Trnka

„Jedná se o netopýra večerního. Kolonii tvoří kolem 30 samic plus nějaká mláďata, která se nedají spočítat, protože ještě nevyletují z úkrytu," říká Petra Schnitzerová z České společnosti na ochranu netopýrů. Kolonii v Braníku objevili její spolupracovníci při červnovém monitoringu míst, kde se tato noční zvířata mohou ukrývat.

„Ta místa si vytipováváme my na základě předchozích zkušeností. Tyto mapovací projekty probíhají od roku 2009, kdy se zjistilo, že netopýři mohou i tyto typy úkrytů v panelových domech obývat."

Přehrát

00:00 / 00:00

O kolonii netopýrů v pražském Braníku se zajímal reportér Jan Charvát

Větrací dutiny, štěrbiny pod střechami nebo mezi panely panelových domů. Právě to jsou časté úkryty netopýrů. Částečně jim nahrazují místa na stromech. Problém nastává u přestaveb nebo zateplení panelových domů, netopýrům stavební zásahy zabrání průletu do štěrbin.

Monitoring potom slouží k tomu, aby se při rekonstrukcích postupovalo citlivě a na domech se nechávala místa, kudy mohou netopýři zalétnout do svých úkrytů. Podle Radka Lučana z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy najdeme v Praze velké množství druhů netopýrů.

„Mezi ty nejčastější druhy, které současně obývají lidské stavby, patří netopýr rezavý, večerní a potom netopýr pestrý."

Netopýr rezavý je v panelových domech nejčastěji se vyskytujícím druhem | Foto: Petra Schnitzerová

Netopýři jsou pro člověka neškodní, jediný problém může být s jejich trusem. Pokud narazíte na jejich kolonii, je dobré její výskyt nahlásit na odboru životního prostředí místního úřadu. Jak postupovat, když v bytě najdete jednoho netopýra, popisuje Petra Schnitzerová.

„Pokud ho najdete ve dne, kdy by se neměl vypouštět ven, tak je dobré zvíře odchytit, vzít si nějakou rukavici nebo hadr a opatrně ho dát nejlépe do papírové krabice, zavřít, udělat do víka dýchací otvory a počkat do večera. Pak ho i s krabicí dát na nějaké vyvýšené místo. Zvíře pak většinou odletí samo."

Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme