Británie řeší problémy s cestovními doklady, lidé na ně čekají i měsíce

Příprava na letní dovolené běží letos ve Velké Británii v režimu „last minute“. K tradičním cestovatelským problémům se totiž přidaly ještě potíže s doklady. Na nový pas nebo obnovení toho stávajícího totiž někteří žadatelé čekají dlouhé týdny i měsíce. Do věci se musel vložit premiér David Cameron.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cestovní pas. Ilustrační foto

Cestovní pas. Ilustrační foto | Foto: Free Digital Photos, photostock

Příčiny často děsivé dodací lhůty jsou nejen změna pravidel, protože žádosti podávané v cizině se vyřizují online a nikoli přes konzulární oddělení ambasád, ale v první řadě nebývalý zájem o nové pasy.

Do médií unikly fotky s pyramidami šanonů plnými nevyřízených žádostí. Loni touto dobou leželo před začátkem turistické sezóny na ministerstvu vnitra 147 tisíc žádostí o nové cestovní doklady. Teď je to astronomických 493 tisíc žádostí.

„Pasová služba Jejího Veličenstva se potýká s největší poptávkou po cestovních dokladech za posledních 12 let. Prudký nárůst žádostí během letních měsíců letos přišel mnohem dříve,“ uvedla v Dolní sněmovně ministryně vnitra Theresa Mayová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech s vydáváním pasů ve Velké Británii mluvil tamní zpravodaj ČRo Jiří Hošek

„Všem těm, kteří nemohli odcestovat do ciziny kvůli zdržení při vydávání pasu, se já osobně a britská vláda omlouváme,“ dodala.

Labouristický poslanec sir Gerald Kaufman Mayovou označil na „neschopnou, arogantní a suverénně nejhoršího ministra vnitra, jakého zažil za 44 let v parlamentu“.

Kritika ale míří i na státní tajemnici pro otázky cestovního ruchu Helen Grantovou. Ta totiž zoufalým lidem, kteří mají zaplacenou dovolenou v cizině a marně čekají na pas, doporučila, aby zvážili, jestli nechtějí léto strávit v Británii.

Podle Daily Telegraphu Grantová, která je teď navíc v Brazílii na mistrovství světa, riskuje hněv lidí, kteří se stali oběťmi fiaska kolem vydávání pasů.

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová | Foto: Reuters

Srdceryvných příběhů jsou plné noviny. Například jistá rodina Middletonových čeká od 17. dubna na pasy pro 18měsíční dvojčata.

Jeden doklad přišel, druhý ne a rodina netuší, zda stihne odletět na dovolenou na Costa Brava.

Jiná rodina Burnerových se dvěma dětmi zakoupila luxusní dovolenou v hodnotě 6 tisíc liber na Mallorce. Odletěla na ni jen matka s jednou z dcer. I přes expresní žádost druhé dceři pas včas nepřišel.

Otec investoval 450 liber do cesty do Durhamu na tamní pasový úřad a dalších 250 do změny letenek, aby dívka nakonec strávila u moře den a půl.

Ve hře je i odškodnění

Žádosti o pas teď vyřizuje dodatečných 200 úředníků, plná tisícovka jich má na starosti telefonní linku pasové služby, která je v provozu i o víkendu.

Premiér David Cameron rozhodl, že rodinám, které prokáží, že mají odcestovat během příštích sedmi dnů, ministerstvo odpustí poplatek za expresní vyřízení, který se pohybuje od 55 až po 128 liber.

Nemá to ale platit zpětně. Na půdě Dolní sněmovny se mluví také o možném odškodnění rodin, které pomalé vydávání pasů poškodilo.

Jiří Hošek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme