Na festivalu rekordů v Pelhřimově pokořili soutěžící paměť. Město provoněly okurky i zmrzlina

V Pelhřimově dnes pořádali festival rekordů a kuriozit. Návštěvníci si mohli vyzkoušet sníst kilo zmrzliny, podílet se na rekordu v pojídání okurek nebo si nechat udělat svoji karikaturu. Kromě tradičních siláků nebo pijáků piva dnes zaznamenali komisaři i obdivuhodný paměťový rekord.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rekordman v počtu zapamatovaných čísel následujících za pí

Rekordman v počtu zapamatovaných čísel následujících za pí | Foto: Andrea Kratochvílová

Tisíce návštěvníků z celého Česka dnes zamířily na festival rekordů a kuriozit do Pelhřimova na Vysočině. Po čtyřiadvacáté se tam pokoušely zlomit nebo vytvořit rekord desítky nadšenců.

Jeden z unikátních rekordů pokořil třiadvacetiletý Jan Šťastný. Dokázal přeříkat 1024 čísel pí, neboli Ludolfova čísla, v čase 10:45. Učil se je zhruba měsíc. „Učil jsem se to řádově tak měsíc, posledních pět až šest dní jsem si to opakoval,“ prozradil Šťastný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na festivalu rekordů a kuriozit natáčela redaktorka Andrea Bartůňková

Netradiční disciplínu si vymyslel, protože nenašel v České republice nikoho, kdo by ji před ním zkusil.

„Jedna paní ze Slovenska jich udělala 700, tak jsem si říkal, že by nebylo od věci ji zkusit překonat. A když už jsem měl asi 750, tak jsem si říkal, proč to nedat na tisíc. A 1024 je ještě lepší číslo z hlediska informatiky.“

Přímo u pódia se připravoval na další netradiční rekord Jakub Derner z Brna. Připravil největší zmrzlinu, která vážila přibližně osm kilogramů. „Je tam voda, mléko, nějaká základní báze a cukr. Je to takový smetanový základ. A je dobrá,“ pochvaluje si autor.

Rekord v počtu zapamatovaných čísel následujících za pí | Foto: Andrea Kratochvílová

Zmrzlinu mohli ochutnat i návštěvníci. „Je dobrá,“ potvrzuje Vladimír Kroupa, který v Pelhřimově bydlí. Lidé mohli ochutnat i okurky nebo vidět nejzcestovalejší Babettu.

Na jednokolce se přijel za kamarády podívat Michal Měcháček ze Svitavska. Atmosféru si pochvalovala Milada ze Svitav: „Líbí se mi tu. Je to tu hezké. Hlavně náměstí. Ještě jsme tu nebyli, je to pěkné.“

Ukázka exhibice na horských kolech | Foto: Andrea Kratochvílová

Své zastoupení má letos na festivalu rekordů i Český rozhlas. Jan Pokorný přijel převzít ocenění za 100hodinový maraton plný rozhovorů se známými osobnostmi, který absolvoval minulý týden společně s Lucií Výbornou.

Program na pelhřimovském náměstí potrvá až do večera. Zakončí ho vyhlášení rekordmanů roku a laser show.

Andrea Kratochvílová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme