Diváci se mírní, těší před startem Rally Bohemia její organizátory

Mladá Boleslav opět po roce ožívá automobilovou soutěží Rally Bohemia. Tradiční závod se letos jede už po jedenačtyřicáté. O v poslední době často diskutovanou bezpečnost diváků by podle organizátorů mělo být postaráno.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rally Bohemia

Rally Bohemia | Foto: Petr Eliáš

I letos je prioritou otázka bezpečnosti jezdců a diváků, kteří soutěž navštíví. Podle šéfa asociace jezdců rallye Pavla Kohouta se přitom chování příznivců motoristického sportu v poslední době výrazně zlepšilo.

„V momentě, kdy rallye byla ohrožená, všichni cítili, že je pro ni potřeba něco udělat. Podle odezvy pořadatelů a kamarádů, co se na rallye jezdí dívat, se diváci umírňují. Někdy se stane, že když přijedou diváci ze zahraničí, kteří nedbají pokyny pořadatelů, tak je ostatní diváci umírní, protože cítí, že by mohl být problém,“ informuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Chování příznivců rally se v poslední době výrazně zlepšilo

Na letošní Rally Bohemia s ohledem na bezpečnost organizátoři připravili celkem 23 diváckých míst. V řadě případů navíc zpomalí jízdu posádek retardéry. Pokud by pak chování návštěvníků soutěže neodpovídalo požadavkům, může dojít ke zrušení dané rychlostní zkoušky.

„Jede několik předjezdeckých vozů, které jsou označeny podle schémat vydaných ředitelstvím Rally. Diváci znají poslední vozy, které jsou označeny jako 000, 00 a 0. Jsou vybaveny megafony, posádky v nich prošly speciálním školením s ohledem na bezpečnost a jsou připraveny diváky usměrnit, případně dát pokyn dispečinku, aby případná rychlostní zkouška byla zrušena,“ říká za organizátory Petr Eliáš.

Letošní 41. ročník se jede v rámci mistrovství České republiky. Body se započítávají také do šampionátu historických vozů a k vidění bude i závod legend.

Kopecký si chce na Bohemce spravit chuť

K největším favoritům pak patří posádka domácího týmu Škoda Motorsport Jan Kopecký - Pavel Dressler na voze Fabia Super 2000. Jan Kopecký se neobává případného velkého tlaku.

„Krumlov se nám tolik nevydařil, tak bychom to chtěli napravit na Bohemce. Věřím, že se přijde podívat spousta lidí. Máme tady spoustu fanoušků a chtěli bychom jim ukázat to nejlepší, co umíme. Pro zpestření pojedeme navíc i s červenými vozy v retro designu po první Škodě RS 200,“ těší se.

Na mladoboleslavské soutěži Jan Kopecký vždy rád startuje. „Bohemka vždycky patřila k mým oblíbeným závodům, i když jsem tady zase tolikrát nestartoval. Vždycky se mi na ní dařilo, tak doufejme, že na to dokážeme s Pavlem (spolujezdec) letos navázat,“ přeje si.

Slavnostní start Rally Bohemia je v 18 hodin a 10 minut. V sobotním cíli se nejrychlejší posádky objeví po sedmnácté hodině.

Pavel Petr, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme