Senioři a děti se v Jirkově společně učí, jak se vyhnout podvodníkům a zadlužení

Seniory, žáky základních škol i gymnazisty učí tento týden v Městském ústavu sociálních služeb v Jirkově na Chomutovsku, jak se vyhnout zadlužení, finančním podvodníkům i nevýhodným peněžním půjčkám. Děti i senioři se učí formou her.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dluhy - exekuce (ilustr. foto)

Dluhy - exekuce (ilustr. foto) | Foto: Ladislav Bába

„Nám se stává, že do našich služeb vstupují lidé, kteří jsou exekuováni a nemají ani na úhradu. To byl vlastně prvopočátek toho, proč jsme se zaměřili na tuto akci,“ vysvětluje ředitelka Domova pro seniory v Jirkově Eva Šulcová, proč začali seniorům vysvětlovat, jak se bránit podvodníkům.

V tíživé finanční situaci se ve dveřích Domova pro seniory ocitla i paní Jarmila Dvořáková. Pracovala pro společnost, která půjčovala lidem peníze, a právě to se nakonec obrátilo proti ní samotné.

„Dávala jsem půjčky, jeden pán mi to podepsal a já jsme si až doma všimla, že podepsal, že odstupuje od smlouvy, místo toho, že bere smlouvu. Druhý den jsem tam přijela a se zlou jsem se potázala, takže těch 15 tisíc plus úroky musím platit já,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O projekt Městského ústavu sociálních služeb v Jirkově se zajímal reportér Jan Beneš

Paní Dvořákové kvůli nesrozumitelné pracovní smlouvě nepomohl ani následný soud. Půjčku, kterou si nikdy nevzala, musí splatit. A nejde jen o 15 tisíc, tedy o samotnou půjčku. Dalších 15 tisíc ještě činí úroky.

Podle ředitelky jirkovského Domova pro seniory Evy Šulcové se ale senioři nemusí stát obětí podvodů nebo nesrozumitelných smluv. Na to, aby se starší člověk dostal na seznam exekutora, bohatě stačí jedna jízda na černo.

„Měli jsme klienta, který jel trolejbusem zadarmo, nekoupil si jízdenku. Nastoupil revizor a ten mu dal pokutu. Senior pokutu ztratil, objevily se nějaké starosti, nemoc, demence. Ten člověk ztratil informaci, nebyl v životě nezodpovědný, a když přišla exekuce, tak přesahovala částku 35 tisíc,“ uvádí Eva Šulcová jeden z případů.

Městskému ústavu sociálních služeb se nakonec podařilo seniora vysoké pokuty zbavit. A to prostřednictvím bezplatné poradny, která nabízí seniorům v podobných případech pomoc.

Učení hrou

Aby ale podobných případů bylo co nejméně, pořádá jirkovský Domov pro seniory každý rok akci, jejímž cílem je získání finanční gramotnosti.

Společné skupiny školáků, gymnazistů a seniorů se vydávají na trasu se stanovišti, kde musí plnit úkoly, za jejichž splnění pak dostávají fiktivní peníze a ty pak musí utratit ve fiktivním obchodě. Kdo nakoupí za víc, než má, dostane na své oblečení nálepku, že je zabaven exekutorem. Děti i senioři se poučí i pobaví.

„Musím uznat, že je šikovnej,“ odpovídá jeden ze školáků na otázku, jak se mu spolupracuje se seniorem. Také starý pán je si spolupráci pochvaluje. „Opravdu šikulky. Je to určitě důležité, pro nás už ne, ale pro ně tutově,“ oceňuje žáky i význam projektu.

Soutěže, které mají děti i seniory naučit finanční gramotnosti, mají i velký význam při poznávání a setkání dvou generací.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme