Kvůli hrozbě hurikánu na východě USA zrušili na řadě míst oslavy Dne nezávislosti

Východní pobřeží Spojených států se připravuje na první hurikán letošní sezóny. „Načasování“ přírodního živlu ovlivňuje i oslavy Dne nezávislosti, který připadá na 4. července. Někde lidé slavili o den dříve, jinde je o den odloží, a jsou i takové oblasti, které oslavy zrušily definitivně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

USA, Severní Karolína. Lidé v Buxtonu se připravují na příchod prvního letošního hurikánu. Na snímku žena před svým krámkem dokončuje ceduli upozorňující na mimořádnou slevu

USA, Severní Karolína. Lidé v Buxtonu se připravují na příchod prvního letošního hurikánu. Na snímku žena před svým krámkem dokončuje ceduli upozorňující na mimořádnou slevu | Zdroj: Reuters

Současná síla větru je zhruba 160 kilometrů v hodině, což odpovídá hurikánu v druhé kategorii.

Tento vichr by neměl znamenat nějaké tragické následky, americké úřady se však obávají, že bude ještě sílit.

Hurikán je v tuto chvíli u Floridy, řada tamních hotelů proto preventivně zrušila akce související s oslavami Dne nezávislosti. Úřady varují, aby lidé raději nic nepodnikali, vyčkali a hlavně sledovali zprávy o počasí.

První hurikán letošní sezony dostal jméno Arthur. Není to náhodná volba – při pojmenování bouří se pravidelně střídají mužská a ženská jména a postupuje se podle abecedy. Zpravidla se volí anglická, francouzská nebo španělská jména.
Pokud nějaká bouře způsobí skutečně tragické škody, její jméno se ze seznamu definitivně vyřadí. Takže třeba Katrina už se v seznamu neobjeví.

Podle nejaktuálnějších informací už počasí napáchalo škody. V Severní Karolíně došlo k sesuvu půdy, jak velkému, to zatím není jasné. Na pobřeží Severní Karolíny se uzavřely kampy, majáky i pláže. Majitelé odklidili své lodě a některé silnice jsou preventivně uzavřené.

Sezona atlantických hurikánů v USA teprve začíná.

„Podle dlouhodobých předpovědí Národního hurikánového centra by letošní sezona měla být spíše podprůměrná, očekává se zhruba 10 až 15 pojmenovaných bouří v letošní sezóně, která bude končit až v listopadu. Nicméně to je pouze dlouhodobá předpověď, uvidíme, jak t nakonec skutečně bude,“ uvedl mluvčí velvyslanectví ve Washingtonu Martin Pizinger.

Satelitní snímek hurikánu Arthur | Foto: ČTK

Pavlína Nečásková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme