V Plzni jsou dvě letní školy, účastníci budou pilovat cizí jazyky a umělecké dovednosti

Stovky studentů letních škol zaplnily jako každý rok univerzitní kampus na Borských polích v Plzni. Rekordních skoro pět set účastníků se letos přihlásilo do umělecké školy ArtCamp, kterou pořádá Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara. Další stovky lidí včetně dětí si procvičí jazykové dovednosti v rámci Mezinárodní letní jazykové školy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Západočeská univerzita v Plzni

Západočeská univerzita v Plzni | Foto: Tomáš Adamec

Počet účastníků jubilejní 25. Mezinárodní letní jazykové školy na Západočeské univerzitě v Plzni se snížil. Loni jich přijelo více než 500.

Podle ředitelky jazykové školy je důvodem větší konkurence prázdninových kurzů v Čechách i zahraničí.

Letos se přihlásilo bezmála 440 účastníků, z toho je téměř 60 vyučujících. Na tradiční akci přijedou lidé ze šestnácti zemí. Jazykové kurzy standardně trvají tři týdny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co se mohou lidé na letních školách v Plzni naučit, zjišťoval Lukáš Milota

„Chápeme, že je těžké se těchto tří týdnů v kuse zúčastnit. Proto máme kurzy v týdenní nebo dvoutýdenní délce, “ přibližuje ředitelka Mezinárodní letní jazykové školy Helena Marie Adjal.

Lidé si mohou vyzkoušet šest jazyků, a to angličtinu, češtinu pro cizince, francouzštinu, němčinu, italštinu a španělštinu. Velký zájem je o anglický a německý jazyk i češtinu pro cizince.

Za tři týdny angličtiny zaplatí studenti asi sedm tisíc korun, dospělí o tisíc korun více. Do jednoho z kurzů se přihlásila i Jana Kordová.

„Chci se zdokonalit v angličtině, kterou potřebuji pro svůj život, sledování televize, počítače. Angličtinu trochu ovládám, ale chtěla bych se zlepšit,“ vysvětluje Kordová.

Klára Navrátilová přijela na letní školu podvanácté. Ráda by se tu naučila, jak ostatním odhalit tajemství anglického jazyka.

„Desetkrát jsem byla na angličtině, minulý rok jsem byla poprvé na němčině. Teď jsem se rozhodla postoupit do vyššího levelu. Budu chodit na takzvaný TEFL kurz, aby se ze mě stala učitelka angličtiny,“ těší se Navrátilová.

Novinkou ArtCampu je kurz tance

V plném proudu je také desátá umělecká škola ArtCamp. Letos se přihlásilo rekordních bezmála 500 zájemců. Škola, kterou pořádá Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, nabídne řadu novinek, říká ředitelka Lenka Kodýtková.

„Velkou novinkou je kurz tance. Je to poprvé, co budeme v rámci letní školy tančit a zaměřovat se na dramatické umění v souvislosti s trendem propojování umělecké tvorby a dramatického umění. Dalšími novinkami jsou design hračky, nábytku nebo počítačových her. Naučíme se také dvě tradiční japonské techniky dřevotisku,“ vyjmenovává Kodýtková.

Umělecká škola ArtCamp i Mezinárodní letní jazyková škola potrvají do 25. července.

Lukáš Milota, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme