Na odpočívadlech v Česku zastavily kamiony, začala prázdninová omezení

Od páté hodiny odpoledne začíná platit prázdninový zákaz jízd kamionů. Znamená to, že nákladní auta nebudou moci během prázdninových víkendů vždy na 19 hodin jezdit po hlavních tazích. Lidé v osobních vozech se tak budou moct dostat rychleji do cíle své cesty. Problém je ale s odstavnými plochami, kterých je dlouhodobě málo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Souprava je už od pohledu delší, než je na českých silnicích obvyklé

Souprava je už od pohledu delší, než je na českých silnicích obvyklé | Foto: Pavel Nosek

Omezení se kamionů týká v pátek mezi 17. a 21. hodinou, v sobotu mezi 7. a 13. hodinou a v neděli mezi 13. a 22. hodinou.

„V tomto případě kamiony opravdu nesmějí na silnice, musí využít nejbližších odpočívek a tam toto období přečkat,“ upřesňuje Martin Novák z ministerstva dopravy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zákaz kamionů připomněla reportérka Eva Kézrová

Omezení nákladní dopravy ve prospěch osobních aut o prázdninových víkendech platí od roku 2006. Dá se říct, že přes počáteční potíže s parkováním si na to řidiči kamionů zvykli. Problematický je pro ně především pátek.

V praxi to vypadá tak, že v pátek odpoledne se kolem 17. hodiny začínají nákladní auta nad 7,5 tuny vytrácet z dálnic a silnic prvních tříd. Některá stihnou dojet domů, jiná se snaží někde zaparkovat. Počet parkovacích míst se za ty roky o něco zvýšil, takže by se neměla opakovat situace, kdy před několika lety zůstaly kamiony stát přes Brnem přímo na dálnici.

„Je samozřejmě i z bezpečnostního hlediska nevyhovující, aby kamion zastavil na dálnici do odstavného pruhu a tam tu určitou dobu přečkal. Co se týče míst, ke konci roku 2013 jsme jich evidovali 1543 na celkově 89 odpočívkách,“ uvádí Novák.

Podle ministerstva dopravy je to však stále málo. Proto by se při výstavbě či modernizaci komunikací měly odpočívky rozšiřovat či dokonce budovat nové.

„Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že vybudování takové odpočívky stojí až několik stovek tisíc korun. Je to tedy vždycky otázka kompromisu, zejména finančního,“ dodává Novák.

Hříšníkům přistiženým dvakrát za rok hrozí zákaz řízení

Ještě před pár lety se za porušení zákazu řidičům strhávali tři body, teď už se to řeší pouze pokutou do 2500 korun. Pokud je ale řidič přistižen dvakrát během roku, dostává zákaz řízení až na šest měsíců, což je pro profesionály pochopitelně velký problém.

Platí ovšem určité výjimky. Například auta převážející potraviny, které se rychle kazí, zákaz jízdy dodržovat nemusí.

Zajímavá situace nastane o tomto víkendu, na který připadají dva sváteční dny. Kdyby se řidiči měli řídit kombinací svátečního a prázdninového zákazu, pak by kamiony skoro nemohly jet. Proto v sobotu bude platit prázdninový zákaz, tedy jen dopoledne. V neděli se nic nemění, nedělní a sváteční zákaz jízd je totiž stejný, vždy od 13 do 22 hodin.

Eva Kézrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme