Stovky měst a obcí vyvěsí o víkendu moravskou vlajku, Olomouc se nepřipojí

Už tradičně vyvěšuje řada moravských měst a obcí 5. července vlajky, kterými se hlásí ke své příslušnosti k Moravě. Letos se k iniciativě přihlásilo rekordních 930 radnic. Třeba v Olomouci však dají o státním svátku přednost státní vlajce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyvěšená moravská vlajka na budově krajského úřadu Jihomoravského kraje v roce 2013

Vyvěšená moravská vlajka na budově krajského úřadu Jihomoravského kraje v roce 2013 | Foto: Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Akci organizuje sdružení Moravská národní obec. Podle mluvčí olomouckého magistrátu Radky Štědré je problém v tom, že je vyvěšování vlajky spojené s výročím příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, což zohledňuje i celostátní svátek.

„Jde o státní svátek a my samozřejmě – stejně jako v jiných případech – vyvěsíme státní vlajku, která bude před radnicí, a aktivitu Moravské národní obce nepodpoříme,“ uvedla Štědrá.

Obecně si však vyvěšování moravské vlajky získává čím dál víc sympatizantů. Letos se k akci připojí 930 radnic, což je o 170 více než loni.

Poprvé se chystají vyvěsit moravskou vlajku například v Držovicích na Prostějovsku. Jak řekla tamní starostka Blanka Kolečkářová (STAN), chtějí tak podpořit zdravý patriotismus. Koaličním partnerům se prý nápad líbil.

„Všichni jsme odtud z Moravy, takže nikdo s tím problém nemá. Jsme na to pyšní, že jsme do toho projektu šli,“ poznamenala.

Dvě varianty

A jak vlastně moravská vlajka vypadá? Většina lidí si zřejmě vybaví tu červenožlutou, existuje však i modrá varianta.

Podle olomoucké historičky Jany Oppeltové mají obě varianty oporu v historických pramenech, ona sama však jako vhodnější vidí takzvanou markraběcí standartu.

„Už je to spíš korouhev. Jedná se o přesný přepis znaku – to znamená na modrém listu korouhve je položená bílo-červeně šachovaná orlice,“ popsala.

Moravská vlajka. Žlutočervená bikolóra | Foto: Wikimedia CC BY-SA 3.0

Nejstarší doložený prapor Moravy, dodnes používaný (resp. Moderní verze historického znaku Moravy) | Foto: Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Blanka Mazalová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme