Expedice s nevidomými cyklisty dojela z Čech až k polárnímu kruhu. Máme radost, říkají

Expedice českých cyklistů – v níž jsou i nevidomí členové – dorazila do cíle. K polárnímu kruhu u finského Rovaniemi přijela v neděli večer. Poslední kilometry komplikovaly sportovcům hlavně nedostatky sil a technické problémy. Jeden člen výpravy musel například šlapat jen jednou nohou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trojkolo je v Česku unikát, bylo vyrobené speciálně pro fond Světluška

Trojkolo je v Česku unikát, bylo vyrobené speciálně pro fond Světluška | Foto: Jan Cága

„Pozdravujeme všechny, co nám věřili, všechny sponzory, všechny rodinné příslušníky, známé, přátele a děkujeme Českému rozhlasu, že nám umožnil takhle předávat zprávy z našich cest,“ sdělil bezprostředně po dojezdu jeden ze členů expedice, Petr Müller z TJ ZORA.

„Máme z toho radost. Radovali jsme se do půlnoci, dělali jsme tu fotky - zverbovali jsme španělskou výpravu a každému jsme dali foťák. Pro sponzory jsme dělali fotky přímo na polárním kruhu. Užili jsme si to,“ dodal dnes dopoledne.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zážitky z cyklistické výpravy na polární kruh ve Finsku popsal jeden ze členů expedice Petr Müller z TJ ZORA

Cyklisté mají za sebou trasu dlouhou přes dva a půl tisíce kilometrů. Z Prahy vyjeli 17. června od kavárny Potmě. Nejnáročnější byly podle Petra Müllera přípravy. „Je neuvěřitelně náročné všechny ty věci přichystat, aby nic nechybělo, na nic nezapomenout.“

„Potom když pršelo celý den a čekat, jestli bude lepší počasí, a potom tady ten dojezd, když už ubývají síly a je to pár kilometrů a ten kilometr je těžší a těžší a už máte pocit, že to skoro nedokážete, ale dokud to jde, tak pro to člověk udělá všechno,“ svěřil se člen expedice.

Teď má skupina v plánu prohlédnout si okolí Rovaniemi, navštívit tamní arktické muzeum a sbírat síly na zítřejší cestu přes Švédsko zpátky do Čech, nicméně už ne na kole. „Jednak je tady ta utržená šlapka, jednak už toho máme docela dost, potřebujeme dát nohám oraz a zase nás čekají v Česku další cyklistické akce,“ připomněl Müller.

Až do víkendu proto budou odpočívat a příští týden už mají na programu tandemový pobyt na Moravě, kde se také scházejí zrakově postižení. „Chci jim tam přivézt trojkolo, aby se na něm mohli svézt, a rozdělit se s nimi o zážitky z naší expedice,“ uzavřel Petr Müller.

David Černý, Simona Bartošová, Eliška Malínská, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme