Prezident odmítl jmenovat Veselého předsedou ústeckého krajského soudu

Prezident Miloš Zeman odmítl návrh ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) na jmenování Jana Veselého předsedou Krajského soudu v Ústí nad Labem. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka jsou důvodem odmítnutí Veselého nedostatečné pracovní výsledky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajský soud v Ústí nad Labem

Krajský soud v Ústí nad Labem | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

„Pan prezident dne 17. července 2014 vyjádřil souhlas se jmenováním soudce Milana Bořka předsedou Krajského soudu v Brně a odmítl jmenovat soudce Jana Veselého předsedou Krajského soudu v Ústí nad Labem vzhledem k jeho nedostatečným pracovním výsledkům,“ řekl Českému rozhlasu Ovčáček.

Prezident Zeman podle něj zohlednil to, že Veselým řízený mělnický soud dlouhodobě obsazuje poslední místa v hodnocení kvality. V úvahu prý vzal i negativní stanovisko Soudcovské unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kontroverze kolem nominace Jana Veselého na předsedu ústeckého soudu připomněl redaktor Antonín Viktora

Vítězství Jana Veselého ve výběrovém řízení ministerstva spravedlnosti na předsedu ústeckého krajského soudu provázely kontroverze.

Proti jeho jmenování se postavila soudcovská rada ústeckého soudu, a ministryně Válková proto s návrhem na jeho jmenování váhala. Rada upozornila mimo jiné na to, že Veselý nemá praxi u krajského soudu.

Odvolaná náměstkyně ministryně spravedlnosti, která vedla odbornou výběrovou komisi, Hana Marvanová zase tvrdila, že na severu Čech působí justiční mafie. A tato údajná justiční mafie se podle ní snažila jmenování Veselého zabránit.

„Kolem jmenování předsedů krajských soudů Brno a Ústí nad Labem byly od začátku veliké tlaky. Já jsem dokonce byla tři dny předtím, než zasedla výběrová komise, informována z určitých zdrojů, že snad už má být předjednáno, kdo by měl být předsedou v Ústí. Že to má být člověk zevnitř," uvedla Marvanová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kandidatuře soudce Veselého mluvili bývalá náměstkyně ministryně spravedlnosti Hana Marvanová a viceprezident Soudcovské unie Tomáš Novosad

Soudcovská unie navrhuje nové výběrové řízení. Ke jmenování Veselého měla dvě výhrady.

„Pokud má o kandidátovi rozhodovat komise, pak nechť rozhoduje komise a nikoli ministerstvo. Poté, co zasedla komise a nějak rozhodla, začalo ministerstvo shromažďovat nové podklady, na základě kterých vyhlásilo, že ještě celou věc prověří a vlastně samo rozhodne. S tím jsme nemohli souhlasit, protože je to nefér jak vůči ostatním kandidátům, tak vůči tomu, kdo byl vybraný,“ říká viceprezident unie Tomáš Novosad.

„Pokud zákon počítá s tím, že výběr má v prvé řadě provést výběrová komise, tak není možné, aby si toto ministerstvo uzurpovalo,“ dodává.

Nominaci Milana Bořka na předsedu Krajského soudu v Brně bude v pondělí projednávat vláda, která se původně chtěla na schůzi zabývat i návrhem na jmenování Veselého.

Veronika Sedláčková, Martin Hromádka, Tereza Chlubná, Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme