Češi jako jediní v Evropě neomezují kouření. Navíc trpí nadváhou a cukrovkou

Češi se málo starají o své zdraví. Z údajů ministerstva zdravotnictví vyplývá, že jedí příliš mnoho cukrů, tuků i soli. Zároveň pijí hodně alkoholu a kouří. Ministerstvo se dnes chystá zveřejnit nejnovější zprávu o zdraví obyvatel České republiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cigarety, kouření, tabák (ilustrační foto)

Cigarety, kouření, tabák (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Velká část Čechů má nadváhu nebo je obézní, v posledních letech navíc řada lidí navíc onemocněla cukrovkou. Problémem je i nedostatečná sportovní aktivita.

„České zdravotnictví prodloužilo od roku 1990 délku života u mužů průměrně o 7,5 roku, u žen o 5,5. Nicméně bohužel se nepodařilo, aby tak jako v mnoha jiných evropských zemích, se dožívali toho vyššího věku v dobrém zdravotním stavu,“ shrnuje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

O životním stylu Čechů mluvil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD

Podle Aleny Šteflové ze Světové zdravotnické organizace Češi také nepřestávají s kouřením.

„Česká republika je jediná, která nezaznamenala ten opačný trend, kdy se opravdu snižuje procento kuřáků, a vlastně průměr zemí OECD je dokonce o 21 procent během posledního desetiletí,“ říká Šteflová.

Jedním z možných řešení je podle Němečka represe. V současnosti se připravuje protikuřácký zákon, do kterého má být zapracována i nová evropská směrnice. S tím souvisí omezování možnosti kouření v restauracích nebo ve veřejném prostoru.

Snaha o změnu

„Stejným směrem působí podle mého názoru i zvyšování ceny cigaret. To je věc jedna, nesmíme ale zapomenout i na osvětu. Lidé by měli být informováni. Oni tu informaci samozřejmě mají, ale nemají před sebou konkrétní následky, co kouření vlastně způsobuje. Není to jenom rakovina plic, mnohem větší část populace je postihována kardiovaskulárními onemocněními, onemocněními cév dolních končetin a podobně,“ upozorňuje ministr.

Motivovat Čechy k tomu, aby svůj životní styl změnili, mají v rámci programu Zdraví 2020 jednotlivé akční plány zaměřené na hlavní nešvary. Ministerstvo chce, aby se kromě zdravotníků zapojila i široká veřejnost, školy nebo zástupci samospráv.

„Víme, že to nezměníme za měsíc, za rok, ale myslíme si, že toto je cesta, která bude mít z dlouhodobého hlediska největší efekt,“ uvažuje Němeček.

Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme