Nehodu v moskevském metru zřejmě způsobili dělníci, výhybku upevnili jen drátem

Za vykolejení soupravy v moskevském metru, při kterém zemřelo 23 lidí, může nejspíš nedbalost stavebních dělníků. Do kolejiště usadili novou výhybku, ale připevnily ji pouze drátem. Ten nevydržel nápor rychle jedoucí soupravy a praskl. Vlak poté vykolejil a narazil do stěny tunelu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskevské metro

Moskevské metro | Zdroj: Reuters

Policie už vyslechla a zadržela dva podezřelé, ale nezveřejnila o nich detaily. Oba jsou zatím ve vazbě. O tom, jestli je bude policie vyšetřovat na svobodě, má ještě rozhodnout soud.

Podle deníku Izvěstia jde o traťového mistra a jeho asistenta. Ti vadně přimontovanou výhybku údajně kontrolovali, ale přesto provoz na lince povolili. Podle zdrojů z ruského svazu železniční dopravy ale bude pachatelů nejspíše víc. Na oba obviněné údajně tlačili dodavatel i nadřízení

Dělníci výhybku vyměnili teprve nedávno kvůli stavbě nové odbočky metra. Do kolejiště ji ale provizorně upevnili místo šrouby pouze drátem. Ten však nevydržel tíhu soupravy - nápor několika desítek tun, které po něm svištěly až 70kilometrovou rychlostí. Výhybka se utrhla a vystřelila soupravu mimo koleje přímo do zdi tunelu mezi stanicemi Park Pabědy a Slavjanskij Bulvar.

Svědkové nehody popsali hororovou scénu. Prudký náraz vymrštil pasažéry ze sedadel. Ti, co zůstali při vědomí, z místa neštěstí prchali tunelem, ve kterém byla naprostá tma. Oba zadržení přitom podle deníku Izvěstia den před neštěstím na místě pracovali, takže o vadně usazené výhybce věděli.

Obětí nehody je po dnešku už 23. V nemocnici podlehl jeden člověk těžkým zraněním. Ve vážném stavu zůstává na pět desítek lidí.

Moskevské metro | Foto: Reuters

Metro není pojištěné

Moskevská radnice do rozvoje podzemní dopravy masivně investuje. Za poslední dva roky postavila na 25 kilometrů nových tratí, to je skoro polovina délky celého pražského metra.

Na pojištění už ale nevyšly peníze. Smlouva moskevského metra s pojišťovacími firmami Rosgostrach a Ingostrach vypršela letos v únoru. Od té doby nejsou dráhy ani vybavení metra, včetně vozového parku, pojištěné. Jen cena zničené soupravy je podle odhadů v přepočtu přes sto milionů korun.

Moskevský starosta Sergej Sobjanin hned po neštěstí slíbil zraněným a rodinám obětí odškodnění. Zatím to vypadá, že vše bude muset zaplatit Moskva z vlastní kapsy.

Moskevské metro | Foto: Reuters

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme