Křišťálový glóbus z MFF putuje do Gruzie za film Kukuřičný ostrov

Velká cena Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech putuje do Gruzie. Dnes večer převzal ve Velkém sále hotelu Thermal režisér George Ovašvili Křišťálový glóbus dotovaný částkou 25 000 dolarů za lyrický příběh Kukuřičný ostrov. Vznikl v koprodukci s Německem, Francií, Českou republikou a Kazachstánem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gruzínský režisér George Ovašvili  získal Křišťálový globus  za film Kukuřičný ostrov

Gruzínský režisér George Ovašvili získal Křišťálový globus za film Kukuřičný ostrov | Zdroj: ČTK

Domácí zástupci Díra u Hanušovic a Fair Play oceněny nebyly. Diváckou cenu získal dokument o Martě Kubišové Magický hlas rebelky, který je dílem Olgy Sommerové.

Skončil tak 49. ročník prestižní přehlídky, která do lázeňského města přilákala 12 433 akreditovaných účastníků. Počet prodaných vstupenek dosáhl téměř 131 000, což je o tři tisíce víc než loni.

Zvláštní cena poroty spojená s částkou 15 000 dolarů připadla maďarskému filmaři Györgymu Pálfimu za snímek Volný pád. Pálfi současně převzal i ocenění za režii.

Mezinárodní porota, v jejímž čele byl španělský filmař Luis Miñarro, udělila i dvě ceny za herecké výkony - Elle Fanningové v americkém soutěžním filmu Až na dno režiséra Jeffa Preisse a Nahuelu Pérezovi Biscayartovi za roli v belgicko-kanadském filmu Jsem tvůj režiséra Davida Lamberta.

Režisér György Pálfi převzal Cenu za režii a Zvláštní cenu poroty za film Volný pád | Foto: ČTK

Nejlepším filmem soutěže Na východ od Západu, uvádějící debuty a druhé celovečerní snímky z východní Evropy, Balkánu, Turecka a střední Asie, je film ruského režiséra Ivana Tverdovského Nápravná třída. Cena je podpořena 20 000 dolary.

Nejlepším dokumentárním filmem nad 60 minut bylo vyhlášeno Čekání na srpen z belgické produkce režisérky Teodory Any Mihaiové, vítězem kolekce snímků do 30 minut je Autofokus chorvatského tvůrce Borise Poljaka. Vítězové soutěže dokumentů přebírají spolu s oceněním 5000 dolarů.

Cenu Fóra nezávislých dostal německý snímek Někde jinde, který natočila původem izraelská režisérka Ester Amramiová.

Cenu kritiků na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech získal film Šutry v kapsách lotyšské režisérky Signe Baumaneové.

Jde o první animovaný film zařazený i do hlavní soutěže. Porotu zaujal hlavně odvážným vyprávěním a osobitým příběhem o duševní a dějinné nestabilitě.

ČTK, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme