Náboženští fanatici vyhnali z iráckého Mosulu všechny křesťany

V Iráku neustávají boje mezi militantními džihádisty a vládními jednotkami. Extremisté z organizace Islámský stát v Iráku a Levantě v pondělí zabili při atentátech několik lidí kolem Bagdádu. Na sever od metropole pak zemřela desítka civilistů při náletu vládních sil na základnu teroristů. Ty se zatím vojáci snaží neúspěšně vytlačit také ze strategicky významného Tikrítu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Iráčtí křesťané vyhnaní z Mosulu čekají na humanitární pomoc

Iráčtí křesťané vyhnaní z Mosulu čekají na humanitární pomoc | Zdroj: Reuters

Sunnitští radikálové v červnu ovládli velkou část severního Iráku včetně dvoumilionového Mosulu.

V posledních dnech uprchly z města dál na sever i stovky zbývajících křesťanů. Minulý týden jim fanatici dali na výběr ze tří možností. Mohou prý konvertovat k islámu, zaplatit náboženskou daň, nebo zemřít.

"Křesťané žijí v Niniveh a na dalších místech po stovky a tisíce let. Jsou to místní lidé. Teď na ně útočí ozbrojené gangy, vyhánějí je pod pohrůžkou smrti. Ty skupiny se hlásí k islámu, za to ale islám nemůže. Křesťané i další menšiny ohrožené genocidou by měli zůstat a bránit své domovy," vyzval klerik Ammar Hakim.

Mniši z kláštera Mar Behnam ze čtvrtého století zůstat chtěli, islamisté je ale vyhnali.


Zvětšit mapu

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme