Poslanci evropského výboru podpořili nominaci Jourové na eurokomisařku

Věra Jourová je po dnešku o krok blíž k získání postu eurokomisařky. Její nominaci podpořila většina poslanců ze sněmovního výboru pro evropské záležitosti. Zástupci opozice se při hlasování zdrželi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kandidátka české vlády na eurokomisařku a ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová z hnutí ANO

Kandidátka české vlády na eurokomisařku a ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová z hnutí ANO | Zdroj: ČTK

Jourová by chtěla získat post eurokomisařky pro regionální rozvoj. V této oblasti má, jak řekla, největší zkušenosti coby současná ministryně pro místní rozvoj.

„Chtěla bych především dotáhnout některé prováděcí předpisy a průběžně se věnovat tomu, aby v evropské regulaci vůči fondům nebyly věci, které budou komplikovat praxi. A tam si myslím, že jsem na to dobře z praxe připravená,“ uvedla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání výboru sledovala v Poslanecké sněmovně reportérka Věra Masopustová

Takzvané grilování kandidátky na post eurokomisařky trvalo zhruba hodinu. Otázky jí kladli především opoziční poslanci. Zajímal je například její názor na unijní imigrační politiku nebo společný trh.

Věra Jourová byla nakonec s výsledkem spokojená. „Bylo to těžké, byla jsem poměrně dost nervózní, ale nakonec si myslím, že v rámci možností to proběhlo snad ne úplně špatně,“ poznamenala.

Kandidaturu Jourové podpořili koaliční členové evropského výboru, opoziční se při hlasování zdrželi. „To zákulisí, které tam bylo v rámci volby eurokomisaře, nás úplně nepřesvědčilo, stejně jako doba, jak dlouho to trvalo,“ zdůvodnil za hnutí Úsvit poslanec Marek Černoch.

Kandidáty čeká dalí 'grilování' v europarlamentu

Na zasedání výboru vystoupila nejen Jourová, ale i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ten vyjádřil přesvědčení o jejích odborných i morálních kvalitách na vykonávání funkce eurokomisařky a zopakoval, že kandidatura ženy zvyšuje šance České republiky na získání významnějšího resortu v Evropské komisi.

Ve čtvrtek má kandidaturu Věry Jourové formálně schválit vláda a poté pošle její nominaci do Bruselu. Podobnou proceduru jako dnes by měla Jourová na konci září absolvovat před plénem Evropského parlamentu.

Čeští eurokomisaři | Foto: Český rozhlas

Věra Pfeifferová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme