Během dostavby dálnice D11 zajistí ochranu zvířat 1200 metrů bariér

Ředitelství silnic a dálnic musí během dostavby dálnice D11 do Hradce Králové plnit řadu podmínek. Jednou z nich je ochrana ohrožených druhů. Kolem budoucí dálnice tak ochránci přírody postavili 1200 metrů nízkých modrých plůtků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ochránci přírody odchytávají živočichy ohrožené dostavbou dálnice D11 a odvážejí je do bezpečí

Ochránci přírody odchytávají živočichy ohrožené dostavbou dálnice D11 a odvážejí je do bezpečí | Foto: Jiří Fremuth | Zdroj: Český rozhlas

Ty navádějí zvířata k bezpečným průchodům nebo k pastem. Ochránci přírody pasti každý den vybírají a převážejí živočichy tam, kde jim nic nehrozí.

„U všech bariér jsou po různých vzdálenostech rozmístěny odchytové nádoby, do kterých zvířata lapáme. Obcházíme to a zjišťujeme, co tady je, a potom se podle toho stavebníci zařizují,“ říká Jiří Marek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťoval redaktor Jiří Fremuth

Obojživelníkům nebo plazům by hrozilo nebezpečí kvůli velkému pohybu stavební techniky. Cílem celé akce je, aby populace živočichů zůstaly v místě zachovány i po dostavbě dálnice.

„Nejčastější tady na úseku u železniční trati u Vlčkovic jsou ještěrky obecné. Občas se tady najde slepýš křehký. Na lokalitě u rybníčku, kde jsme byli předtím, jsou zase velmi často skokani, zejména když metamorfují mladí jedinci a opouštějí svůj biotop společně s ropuchami obecnými. Ale najde se tam i rosnička zelená,“ přibližuje Roman Rozínek z firmy NaturaServis.

Zachráněná ještěrka | Foto: Jiří Fremuth

Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme