Černé skříňky z letadla, které se zřítilo na Ukrajině, už zkoumají Britové

Nizozemští vyšetřovatelé předali Britům černé skříňky z malajsijského Boeingu, který se minulý týden zřítil na Ukrajině. Skříňky budou analyzovat odborníci z britského Úřadu pro vyšetřování leteckých nehod.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nizozemci vyšetřování letecké katastrofy koordinují a o analýzu černých skříněk Brity přímo požádali.

Není na tom nic divného. Ve Velké Británii je totiž nejbližší specializovaná laboratoř na zkoumání záznamových zařízení z letadel. Britský úřad k tomu má autorizaci Mezinárodní organizace pro civilní letectví.

Černá skříňka je vzdor svému jménu oranžová, aby se dala lépe najít, a váží asi tři a půl kilogramu.

Existují dva typy. Jedna v letadle obvykle nahrává hovor pilotů a veškeré zvuky v kokpitu, druhá zaznamenává letová data, jako je rychlost a výška letu, výkon motorů nebo zásoba paliva.

Skříňky jsou konstruované tak, aby se při nehodě nezničily, vydrží třeba teplotu tisíc stupňů Celsia. Jejich úkolem je chránit paměťový modul zhruba o velikosti žiletky, který je uvnitř.

„Zničíte ji jedině záměrně, kdybyste ji začal rozebírat, povolil šrouby, vyndal vnitřní elektroniku a pak ji nějakým způsobem rozdrtil,“ uvedl Josef Šlechta, vývojář z letecké laboratoře v Praze-Letňanech.

Pozměnit záznam podle něj nelze. „To je z hlediska technického nemožné,“ dodal Šlechta.

kov, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme