Prudké deště a bouřky zasáhly také Slovensko. Voda i převracela auta

Prudké deště řádí i na sousedním Slovensku. Silně zasáhly především sever země, kde se hlavně v Žilinském kraji z koryt vylilo několik řek a potoků. Podobně jako teď v Česku mají povodně lokální charakter, zpravidla se z koryta rozlije místní potok nebo říčka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bouřce podlehlo v jižních Čechách několik desítek stromů

Bouřce podlehlo v jižních Čechách několik desítek stromů | Zdroj: ČTK

Nejvíce je postižený Žilinský kraj. V samotné Žilině voda včera zaplavila několik ulic a polámala stromy a zatopila sklepy.

V tomto kraji se řeky a potoky rozvodnily například v Terchové, kde některým lidem voda zaplavila domy a převracela auta. Povodeň také poškodila zdroj pitné vody Krivánská Rizňa. Části obce jsou proto dočasně bez pitné vody.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké problémy způsobily deště a bouřky na Slovensku, zjišťoval redaktor Zdeněk Novák

Napilno měli hasiči také v sousedním Trenčianském kraji. „V souvislosti se včerejším intenzivním deštěm zasahovali hasiči v Trenčianském kraji celkem osmkrát,“ informoval mluvčí tamních hasičů Marian Petrík.

„Jednalo se především o odčerpávání vody ze zatopených sklepů, respektive odstraňování spadlých stromů ze státních cest a městských komunikací,“ doplnil.

V Povážské Bystrici dočasně vyhlásili dokonce třetí stupeň povodňové aktivity. Zasedá také krajský krizový štáb a čeká na to, co způsobí odpolední deště.

Popadané stromy, zatopené sklepy. Hasiči kvůli bouřkám řešili stovky případů

Číst článek

Podle předpovědí by mělo úhrnem napršet 20 až 50 milimetrů, místy ale mohou hrozit další lokální záplavy. Podle slovenských hydrologů se ale nedá předpovědět, kde přesně by další blesková povodeň mohla udeřit.

Výstraha zatím platí do 18 hodin a týká se Horního Pováží, Liptova, Oravy, Popradu nebo Prešova.

kap, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme