Referendum o hazardu v Jablonci zatím nebude, odmítli ho zastupitelé

Referendum k hazardu v Jablonci nad Nisou se zatím vypisovat nebude. Vedení města ho připravovalo na popud zastupitelů. Ti chtěli uspořádat referendum kvůli petici proti hernám, pod kterou se podepsala téměř tisícovka obyvatel. Na svém posledním zasedání ale většina zastupitelstva hlasovala proti referendu i zákazu heren v ulicích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herna (ilustrační foto)

Herna (ilustrační foto) | Foto: Marián Vojtek

„Je to na každém rohu. Měl jsem švagra, který nedonesl výplatu, je to hrozné. Jeden krám zničí a už je tam hazard, jak jim to vynáší. Zakažte to,“ stěžuje si Jablonečanka Eleonora Maršíková, otáčí hlavu směrem k radnici a pomyslně prosí vedení města o zákaz heren.

O okamžitém zákazu heren se hlasovalo na čtvrtečním zastupitelstvu, ale většina zastupitelů byla proti. Stejně tak se většina zastupitelů vyslovila proti referendu. „Zastupitelé vyhodnotili riziko konání referenda v době konání voleb jako velmi vysoké,“ vysvětluje primátor Petr Beitl z ODS.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci ohledně jabloneckého referenda sleduje reportérka ČRo Šárka Škapiková

Podle něj by mohlo referendum, zejména pokud by se konalo právě v termínu podzimních komunálních voleb, přinést více problémů než užitku.

„Referendum by potvrzovalo to, co je dneska v platnosti, že mají herny do konce roku skončit. Navíc by mohlo ohrozit platnost výsledků voleb, referenda nebo obojího, takže mi to přišlo jako dost kontroverzní návrh,“ říká primátor Beitl.

Vedení města říká, že současné zastupitelstvo vyhlášku o zákazu hazardu k lednu 2015 nezmění.

Jakub Strnad, autor petice proti hazardu v Jablonci, se ale bojí toho, že nové zastupitelstvo by nemuselo po podzimních volbách brát na vyhlášku zřetel. Nelíbí se mu, že je ve městě téměř 50 heren.

„Říkali jsme si, jak je možné, že se ve městě sportu rozmohla taková věc, která nemůže přinést většině lidí podle nás nic dobrého,“ přemýšlí autor podpisové akce.

Potřeba je 3600 podpisů

Jakub Strnad a téměř tisíc obyvatel, kteří se pod petici podepsali, si přáli referendum. To zatím nebude. Je ale možné, že by se konalo v budoucnu. Podle zákona k němu vedou dvě cesty:

„Jedna věc, to je to referendum, které může vyhlásit přímo zastupitelstvo města. Druhá cesta je referendum z vůle lidu, to znamená na základě návrhu přípravného výboru, které musí podepsat 10 procent oprávněných voličů, kteří potom budou moci vyjádřit v referendu svůj názor, takže to je v Jablonci zhruba 3600-3700 lidí,“ upozorňuje tajemník Marek Řeháček.

Petiční výbor v čele s Jakubem a Annou Strnadovými teď zvažuje, jestli začne potřebné tisíce podpisů sbírat. Proti nim je čas. Sběr podpisů, schválení referenda, výběr termínu a organizace může trvat dlouho a vše by se nemuselo do konce funkčního období současného vedení jablonecké radnice stihnout.

Šárka Škapiková, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme