Aktivisté nechtějí z kyjevského Majdanu odejít, hrozí jim násilné vystěhování

Nový ukrajinský generální prokurátor pohrozil zbývajícím aktivistům na Majdanu násilným vystěhováním. Několik stovek lidí stále zůstává na náměstí v centru města i v některých veřejných budovách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina, Kyjev. Majdan na počátku července

Ukrajina, Kyjev. Majdan na počátku července | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Kromě stanového městečka se několik stovek osob stále nachází v budově hlavní pošty nebo odborové centrály. Zvláště v noci dochází na Majdanu k násilnostem a krádežím.

Obyvatelé Kyjeva si stěžují na nepořádek v centru města. Radikálové, řádově se jedná o několik desítek osob, pohrozili generálnímu prokurátorovi, že pokud použije sílu, povolají své stoupence, kteří bojují na východě země proti separatistům. V Kyjevě by se tak prý mohla uskutečnit další revoluce.

Nový kyjevský starosta Vitalij Kličko lidem z Majdanu nabídl, aby se přesunuli jako ‘strážci revoluce‘ na jiné místo v metropoli. Část aktivistů už nabídky využila.

Přehrát

00:00 / 00:00

S informacemi z Kyjeva se přihlásil zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Alexander Tolčinský

Většina Ukrajinců se teď ale spíš než na Majdan soustředí na to, co se děje na východě země a jak si tam stojí ukrajinská vojska, jak si stojí prezident Porošenko a jeho vláda.

Od zahájení operace proti separatistům na východě Ukrajiny přišla armáda o více než 170 vojáků. Zraněných je podle oficiálního prohlášení ministerstva obrany skoro 450. Tři vojáci zemřeli i v noci na dnešek.

Vládní jednoty se údajně blíží k Doněcku

V Luhansku pokračují povstalci v útoku na tamní letiště, zprávy o vývoji situace se však různí. Podle těch kyjevských je letiště v rukou ukrajinských sil, boje se ale rozšířily na hranici s Ruskem. Rusko z druhé strany uzavřelo některé hraniční přechody a evakuovalo tamní zaměstnance.

Situace je nepřehledná, ale podle posledních zpráv se ukrajinské jednotky už blíží k Doněcku, a dokonce už jsou na dostřel některým pozicím proruských povstalců na předměstí tohoto největšího východoukrajinského města.

Alexander Tolčinský, mta, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme