Nejnáruživější evropští znalci Bible pocházejí z ‚ateistického‘ Česka

Česko je považováno za ateistickou zemi, přesto ti nejlepší znalci Bible ze starého kontinentu jsou právě od nás. Alespoň podle výsledků letošního prvního mistrovství Evropy ve znalostech Bible. Do finále se totiž probojovaly samé české týmy. A v tom vítězném byl i pečovatel a laický kazatel Zdeněk Soviš z Brna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Znalec Bible Zdeněk Soviš s trofejí

Znalec Bible Zdeněk Soviš s trofejí | Foto: Martina Pelcová

Bible pana Zdeňka Soviše je podtrhávaná celá červeně a plná poznámek. Úryvek ‚Dobrořeč, má duše, Hospodinu a nikdy nezapomeň na jeho odměnu‘ ale nachází bryskně. „Žalm sto tři, dva, třetí verš,“ říká s jistotou.

Letošní první finále Evropského mistrovství ve znalostech Bible spočívalo právě v rychlé identifikaci biblických žalmů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Se znalcem Biblem Zdeňkem Sovišem rozmlouvala Martina Pelcová

Nejrychlejší byl tým s brněnským laickým kazatelem Zdeňkem Sovišem. Prokousat se do finále museli testovými otázkami na biblické reálie. Pro pana Soviše to ale byla hračka, protože se biblickým hádankám věnuje už od malička.

„Vyrůstal jsem ve Znojmě, tam jsme měli někdy odpoledne takové soutěže biblické pro mladé a to ve mně zůstalo vnitřně. Potom jsem se dozvěděl v roce 2000, že se má konat soutěž v roku 2001, tak jsem si říkal, že by mohla být zajímavá příležitost. To bylo vlastně první mistrovství v České republiky ve znalostech Bible. Od té doby chodím na ty soutěže,“ vzpomíná Zdeněk Soviš.

Za tu dobu přečetl celou Bibli odhadem patnáctkrát. Nazpaměť ji ale nezná. Na soutěže se připravuje jinak. Cenným pomocníkem je mu publikace Biblické hádanky, pomáhají mu i vlastní poznámky ze studia Bible:

Znalec Bible Zdeněk Soviš s diplomem | Foto: Martina Pelcová

„Jsou to nějaké rodokmeny, známé postavy, kdo komu se narodil, nějaká čísla, kdo kolik žil,“ popisuje Zdeněk Soviš.

Ze svých znalostí čerpá také v pravidelné sobotní škole, kde káže v rámci brněnského sboru Adventistů sedmého dne. Rád by zamířil ještě výš. Až dojde k uspořádání světového mistrovství ve znalostech Bible v Jeruzalémě, rád by byl u toho.

Znalostní soutěže nejsou jediným koníčkem pana Soviše. Je také zapsaný do České knihy rekordů jako muž, který vytvořil nejdelší chronologii biblických událostí ze Starého zákona sestavenou jediným člověkem.

Martina Pelcová, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme