Target sprint kombinuje běh a střelbu. Čech je nejlepší na světě

Target sprint je nejmladší a nejkratší disciplínou letního biatlonu, pálí se ze vzduchovky, dokud se nesestřelí 5 terčů. Před položkou vleže uběhne závodník 400 metrů, před stojkou totéž a pak ještě jednou cestou do cíle. Celý závod trvá zhruba šest minut, takže ani na vydýchání se před střelbou není čas.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Bystřický trénuje v malebné chatové oblasti za rybníkem ve Zruči u Plzně

Tomáš Bystřický trénuje v malebné chatové oblasti za rybníkem ve Zruči u Plzně | Foto: Jan Suchan | Zdroj: Český rozhlas

„Je opravdu rychlý a relativně těžký. Když běžíš třikrát 400 nebo 500 metrů, je to sprinterská záležitost a není jednoduché začít střílet. Stojka je lehčí, ale po krátké trati je to náročnější, než při klasickém biatlonu,“ vysvětluje target sprint Tomáš Bystřický.

Podle výsledků se zdá, že pro něj to až tak náročné není. V Mnichově totiž vyhrál jak vůbec první závod target sprintu, tak také první závod target sprintu zařazený do Světového poháru.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Tomášem Bystřickým představuje target sprint reportér ČRo Jan Suchan

„Bylo to otevřené pro kohokoli a vyhrál jsem to já,“ usmívá se skromně vítěz prvních závodů.

Z různých soutěží letního biatlonu posbírali čeští reprezentanti v minulosti řadu medailí, jenže v běžecké odrůdě už se nepořádá mistrovství světa ani Evropy a v letním biatlonu na kolečkových lyžích bude letošní světový šampionát pravděpodobně poslední.

Snem jsou olympijské hry

Mezinárodní biatlonová unie totiž ustupuje z podpory letních disciplín a target sprint si vzala pod křídla Mezinárodní federace střeleckých sportů.

„Zdá se, že tomu je střelecká federace nakloněna. Ve střeleckém sportu je, c o jsem se doslechl, úpadek, střelba je přece jen trochu nezáživná. Dnes se do televize dostanou sporty, které jsou rychlé. Tohle rozhodně je, z 1. na 10. místo se můžeš dostat během 5 vteřin,“ říká target sprinter.

Atraktivita by mohla pomoct nové disciplíně až na olympijské hry. „V Mnichově říkali, že by se target sprint mohl dostat do Ria jako ukázková disciplína. Je to zbožné přání, ale pokud dostane podporu od federace, není to nereálné,“ říká a zároveň doufá nejlepší světový závodník v target sprintu Tomáš Bystřický.

Jan Suchan, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme