Costa Concordia má před sebou poslední hodiny plavby, v Janově ji zlikvidují

V Janově vrcholí přípravy na likvidaci Costy Concordie. Plavidlo už je na dohled janovského přístavu, kde bude zlikvidováno. Výletní loď ztroskotala 13. ledna 2012 u ostrova Giglio. Při nehodě zahynulo 32 osob, další téměř 4 tisíce lidí musely být evakuovány. Na svou poslední plavbu se Costa Concordia vydala ve středu a do Janova má dorazit v nedělních ranních hodinách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přístav v Janově, kde bude Costa Concordia zlikvidována

Přístav v Janově, kde bude Costa Concordia zlikvidována | Foto: Robert Mikoláš

„Bezpečné připlutí do přístavu zajistí tři menší plavidla a osm nafukovacích člunů“, ukazuje prezident janovského přístavu Luigi Merlo na část Janova zvanou Prà-Voltri.

Právě tady, u vysoké betonové zdi, která odděluje doky od otevřeného moře, definitivně skončí pouť luxusního plavidla spuštěného na vodu v roce 2005.

Kvůli složitému manévrování vraku Costy Concordie, kterou táhnou remorkéry, už také do přístavu nemohou připlouvat žádné velké zaoceánské lodě.

Přístav v Janově, kde bude Costa Concordia zlikvidována | Foto: Robert Mikoláš

Na technicky velmi náročný přesun se odborníci připravovali dlouho. Loni obří plavidlo napřímili, protože při ztroskotání se převrátilo na bok. Minulý týden vrak nadzvedli, aby se dal odtáhnout.

Vrak Costy Concordie je dvaapůlkrát větší než Titanic. Na unikátní operaci se podílely více než tři stovky techniků a potápěčů, vyprošťování vraku už stálo podle odhadů více než miliardu eur.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme