Vzhled pomáhá, ale klíčový je talent a hlas, říká Jonas Kaufmann

Krásná tvář, výrazný herecký talent i podmanivý hlas, tím vším vyniká německý operní pěvec Jonas Kaufmann. Nejlepší současný tenorista světa je v nyní v České republice. Dnes večer zahájí Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jonas Kaufmann

Jonas Kaufmann | Foto: Jonas Kaufmann Offizielle Website

Jonas Kaufmann v Českém Krumlově je pro české milovníky opery a zpěvu velká událost. Co vystoupení v Krumlově znamená pro vás, těšíte se?

Ano, moc se těším. V Krumlově jsem předtím nikdy nebyl. Od chvíle, kdy jsem kývl na tento koncert, jsem o tomto místě slyšel jen to nejlepší. Je to velice krásné město, a proto se těším, že ho sám poznám a že v něm také vystoupím.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Jonasem Kaufmannem mluvila redaktorka Markéta Kaňková

Je to jedno z nejzajímavějších míst, na kterých můžete zpívat. Doufám, že krása prostředí přidá ještě další hodnotu k hudbě, která je už sama o sobě něco velice výjimečného.

V nejprestižnějších operních domech a koncertních síních sklízíte bouřlivé úspěchy, dalo by se říct, že svět vám leží u nohou. Jaký je to pocit, změnilo nebo poznamenalo vás to nějak?

Samozřejmě že taková zkušenost každého svým způsobem změní, ale měníme se všichni, a to každý den tím, že čelíme životu.

Já osobně věřím, že jsem se kvůli úspěchu příliš nezměnil. Myslím si, že je velice důležité zůstat stát nohama pevně na zemi. Já sám měřím svůj život jinými hodnotami, než je obchodní úspěch, protože co si budeme povídat, jakkoli miluji operu, nejde jen o umění, je to také obchod.

Jste velice charismatický, atraktivní muž, pomáhá vám to nějak ve vaší kariéře?

Myslím si, že pokud mi to pomohlo, pomohlo mi to na začátku mé kariéry. Lidé občas neslyší, nerozeznají talent, naše doba je zaměřená na vnějšek, na obal věcí.

Právě tato zkušenost mě vede k názoru, že jako lidstvo jsme ztratili imaginaci, což je velice smutná věc. Nic není v realitě tak krásné, jak si to můžete vysnít ve svých představách, ve svých myšlenkách. Dnes nečteme, raději se díváme na televizi nebo hrajeme videohry.

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov (foto z r. 2011) | Foto: Libor Sváček

Pro nás zpěváky se kvůli tomu stává mnohem těžší vytvořit na jevišti atmosféru, ve které nás publikum může následovat do tajemného světa opery. To, co na jevišti fungovalo před čtyřiceti lety, už dnes nefunguje.

Abyste oslovili a vtáhli publikum, musíte se umět hýbat, musíte dobře vypadat, musíte umět hrát, to vše je dnes velmi důležité. Ale k tomu, abyste se dostali do první řady a udrželi se tam, to nestačí. Tou nejdůležitější, klíčovou ingrediencí je podle mě talent a hlas. Takže ano, určitě mi to pomohlo, ale rozhodně to není hlavní důvod toho, proč jsem se dostal tam, kde jsem.

Z divadelních jevišť vás známe jako muže mnoha tváří. Jaký muž a člověk je ale Jonas Kaufmann?

Řekl bych, že jsem od všeho trochu. Kráčím životem s otevřenýma očima a vidím tak kolem sebe mnoho věcí – jsem skutečně od všeho trochu.

Markéta Kaňková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme