Jihlavští strážníci mají přes léto velké problémy s bezdomovci

S létem opouští řada bezdomovců na Vysočině azylové domy a přesouvá se do ulic. To, co ušetří na nájemném, nezřídka propíjejí. Nejtíživěji to zřejmě pociťují obyvatelé Jihlavy. Městská policie tam musí řešit problémy s opilými bezdomovci, kteří obtěžují kolemjdoucí, doslova každý den.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezdomovec Miloš Hudeček spí na lavičce na peróně

Bezdomovec Miloš Hudeček spí na lavičce na peróně | Foto: Michal Záboj | Zdroj: Český rozhlas

„Obtěžují lidi. Mám normálně strach jít po ulici,“ stěžuje si paní Jarmila. Více než žebrání a špína vadí lidem urážky, výhrůžky a sprosté pokřikování.

Jihlavský strážník Stanislav Maštera v takovém případě doporučuje přiměřenou slovní obranu a telefonát na tísňovou linku. Podle něj by ale lidé neměli na obtěžování reagovat fyzickým kontaktem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problém se zajímala reportérka Olga Štrejbarová

„Jsou to lidé jako všichni ostatní, to si musíme všichni uvědomit,“ upozorňuje. Připouští nicméně, že v Jihlavě jsou skutečně bezdomovci, kteří páchají výtržnosti permanentně.

Na ulici odcházejí bezdomovci s příchodem léta mimo jiné proto, aby nemuseli v azylovém domě platit nájemné a dodržovat pravidla. Vadí jim také nutná abstinence. „Což pro mnohé z nich je velký problém, pro ně je klíčová ta svoboda,“ potvrzuje Maštera.

Olga Štrejbarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme