USA údajně mají důkazy sestřelení letadla na východě Ukrajiny. Našly se i černé skříňky

Podle amerických úřadů radar zachytil odpálení rakety země-vzduch těsně před tím, než se letadlo malajsijských aerolinek Boeing 777 zřítilo na východě Ukrajiny k zemi. Další sledovací systém zachytil tepelnou stopu ve chvíli, kdy letadlo vybuchlo. Úřady teď analyzují, odkud raketa vylétla. Záchranáři už na místě našli obě černé skříňky. Separatisté ale dříve tvrdili, že je našli a předají je do Ruska. Pak to ale popřeli. Ukrajina uzavřela vzdušný prostor na východě země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Za nejpravděpodobnějšího viníka tragédie svět téměř jednohlasně označil proruské separatisty. K této verzi se přiklonily třeba Spojené státy nebo Austrálie. Rusko naopak obviňuje Ukrajinu.

K tomu se příklání i letecký analytik Martin Koller. „Systém má ve výzbroji Ukrajina nebo Rusko. Je v podstatě vyloučené, že by ho měli ve výzbroji separatisté. I kdyby ho ukořistili, tak ten systém potřebuje několikačlennou odbornou obsluhu, takže stále je nejpravděpodobnější ukrajinská armáda,“ řekl Českému rozhlasu Koller.

Objasnit by to mohly pomoci černé skříňky z letadel, které podle nejnovějších informací už záchranáři našli na místě nehody. Proruští separatisté nejprve tvrdili, že je z místa nehody odnesli a chtějí je předat jen Moskvě. Informaci ale jejich zástupci později popřeli.

Pokud se potvrdí podíl separatistů na pádu letadla, hrozí Rusku tvrdší sankce Západu

Číst článek

Mezinárodní komunita volá svorně po nezávislém vyšetřování, jenomže to bude komplikované i proto, že vrak letadla je na území kontrolovaném separatisty a v oblasti nejsilnějších bojů.

Vyšetřování letecké nehody tak možná přinese na východ Ukrajiny alespoň dočasné příměří. Třídenní klid zbraní už navrhli proruští separatisté. Chtějí umožnit příjezd vyšetřovatelů. Ke klidu zbraní vyzvaly Ukrajinu i Spojené státy a EU.

Podle malajsijských úřadů letělo letadlo správným letovým koridorem. Stejný používaly i evropské aerolinie. Malajsie pošle na Ukrajinu vyšetřovací tým o 62 lidech. Bude se snažit i pozůstalým umožnit bezpečnou cestu na místo nehody.

Boeing 777 Malaysia Airlines | Foto: Reuters

Určení totožnosti 41 osob na palubě letadla je podle malajsijských aerolinií problematické proto, že tito lidé přestupovali do letadla z jiných letů. Proto o nich přepravce měl méně informací.

Vedení takzvané Doněcké lidové republiky poskytlo veřejné záruky bezpečnosti pozorovatelům OBSE, členům vyšetřovací komise. Slíbili také spolupracovat s ukrajinskými úřady, s Leteckou vyšetřovací komisí.

Vyšetřování chce podrobně sledovat také Malajsie.„Chceme do posledního detailu vědět, co se stalo a kdo nese odpovědnost. Jestli stroj opravdu někdo sestřelil, bude čelit vážným důsledkům,“ uvedl malajsijský premiér.

Malajsijský letoun MH17 letěl na lince z Amsterodamu do Kuala Lumpur, zřítil se v Doněcké oblasti na Ukrajině nedaleko hranic s Ruskem. Letecká služba s ním ztratila kontakt ve čtvrtek 17. července v 16:20 ukrajinského času. Letadlo bylo s největší pravděpodobností sestřeleno ve výšce 10,6 kilometru nad zemí. Pád stroje nikdo ze skoro tří stovek lidí na palubě nepřežil.

Na místě zatím pracují jen místní záchranáři a zdravotníci. Podle nejnovějších zpráv už našli těla 111 cestujících a členů posádky. Při dopadu zemřelo i pět lidí na zemi.

Kromě vyšetřování na místě existují však i další metody, jak potvrdit sestřelení, a to jsou právě ony radarové nebo družicové snímky, které teď analyzují Američané.

I když byl vzdušný prostor nad jihovýchodní Ukrajinou v době přeletu letadla uzavřený, bylo to jen do výšky deseti kilometrů. Stroj malajsijských aerolinií byl ještě o několik set metrů výše, takže žádné zákazy neporušil.

Proti separatistům mluví třeba to, že se před útokem pochlubili, že ukořistili protiletadlový systém Buk, který zásahu letounu v takové výšce schopný.

Navíc po pádu boeingu tvrdili, že sestřelili další armádní letadlo. A teprve když vyšla tragédie najevo, tak vše popřeli.Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyslovil soustrast všem pozůstalým příbuzným obětí leteckého neštěstí.

Porošenko také řekl, že terorismus už není jenom lokálním, ale globálním problémem a válka překročila hranice Ukrajiny.

Kvůli pádu boeingu na Ukrajině mění trasu i letadla z České republiky

Číst článek

Martin Dorazín, Ondřej Bouda, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme