Exekutorská komora podá kvůli podvodným e-mailům trestní oznámení

Exekutorská komora připravuje hromadné trestní oznámení kvůli podvodným e-mailům, které adresáty vyzývají k zaplacení exekuce. Radiožurnálu to řekla mluvčí komory Petra Báčová. Zprávy obsahují přílohu s virem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce s počítačem

Práce s počítačem | Foto: stock exchange

Na exekutorskou komoru se podle mluvčí kvůli spamovému útoku obrátily desetitisíce lidí.

„Podle chystaného trestního oznámení mohlo být spácháno více trestných činů. Exekutorská komora České republiky disponuje rozsáhlým materiálem, který by měl orgánům činným v trestním řízení polosvit k dohledání a potrestání pachatele. Tomu hrozí v případě shledání viny až 12 let vězení,“ uvedla Báčová.

Výzvy k zaplacení exekuce jsou součástí další vlny spamu, které se pravidelně objevují již od dubna. Vždy jde o výzvu k úhradě dlužné částky, mění se jen text zprávy a odesílatel, kterým může být například banka. Přílohy výzvy jsou zavirované.

Policie i exekutorská komora varují, aby lidé přílohy těchto podvodných e-mailů v žádném případě neotvírali a na uvedené bankovní účty žádné peníze neposílali.

Jak poznat falešnou exekuční výzvu, se lidé mohou dozvědět na webu exekutorské komory.

Falešný e-mail od exekutorů | Foto: František Lutonský

Martin Hromádka, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme