Maskotem Plavecké soutěže měst je tučňák, idol všech vodomilů

Pokud chcete mít oprávněný dojem, že jste v létě i za pomoci vody udělali něco kloudného pro vlastní fyzičku, pak rozhodně nestačí namočit se do pasu a pochodovat někde podél mořské pláže nebo se klouzat na tobogánu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tučňák brýlový

Tučňák brýlový | Foto: licence Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0, Paul Mannix

Chce to zkrátka plavat. A jak potvrzuje pracovník pražské ZOO František Šusta, jako sportovní idol pro vodomily všech věkových kategorií, by mohli posloužit tučňáci.

„Tučňáci jsou ptáci, kteří plavání ve vodě obětovali spoustu věcí. Aby dokázali dobře plavat, ztratili spoustu výhod, které mají ostatní ptáci. Například mají plné kosti, aby je vzduch nevynášel na hladinu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Velké druhy tučňáků se dokážou potopit do hloubky 265, říká František Šusta z pražské ZOO

Pokud máte soutěživou náturu a chtěli byste se tučňákům vyrovnat nejen jako plavci, ale i jako potápěči, bude rozumnější rovnou přiznat porážku.

„Velké druhy tučňáků se dokážou potopit do hloubky 265 metrů a za jednu minutu se ponoří do 70 metrů. Za potravou se vydávají pod vodu na 2 až 8 minut, ale pod vodou vydrží až 30 minut,“ vypočítává František Šusta.

„Pod vodou dělají pohyb, který je podobný létání. Používají krátká křidélka k pohybu, který létání hodně připomíná a vyvinou rychlost kolem 15 km/h.“

Plavecký styl zvaný ‚tučňák‘ sice zatím oficiálně neexistuje, ale pokud se právě vy chcete stát jeho průkopníky, tady je stručný návod.

„Pokud chce tučňák plavat maximální rychlostí, vyskakuje nad hladinu jako delfín. To je optimální pro udržení stálé rychlosti. Nad vodou se nadechnou a mimo jiné je nad vodou menší odpor prostředí než ve vodě,“ popsal plavecký styl tučňáků Šusta.

A tak není jistě náhoda, že zrovna tučňák se stal před lety maskotem podzimní Plavecké soutěže měst.

Aleš Procházka, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme