Bydlení pro chudé často nesplňuje hygienické podmínky, majitelé ale vybírají tisícové nájemné

Město Slaný začalo nově spolupracovat s vládní Agenturou pro sociální začleňování, která by měla městu pomoci řešit problémy s narůstajícím počtem lidí ve vyloučených lokalitách. Chudí lidé bez práce tam žijí v ubytovnách ve velice nuzných podmínkách. Některé z ubytoven navíc nejsou zkolaudovány pro bydlení, a tak prostory často nesplňují základní hygienické podmínky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Romové ve Varnsdorfu, městská ubytovna

Romové ve Varnsdorfu, městská ubytovna | Foto: Filip Jandourek

Majitelé nebo správci ubytoven přitom za pronájem vybírají tisícové částky. Mezi takové budovy patří třeba bývalá pekárna v lokalitě Pražská ve Slaném.

Jedna z obyvatelek ukazuje svůj byt, ve kterém je jedna ložnice, pokoj, kuchyňka a sociální zařízení. Platí za něj 9 tisíc korun. „Bydlíme tady čtyři děti, já a druh,“ říká.

Budova je ve špatném stavu, pokoje skromně zařízené, sociální zařízení mají dospělí i děti až na několik výjimek společné. Kdysi v domě býval rockový klub, chodby i schody do prvního patra jsou vymalovány načerno, je tam cítit cigaretový kouř a pach moči.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do ubytovny ve Slaném se vydala reportérka Kateřina Havránková

Správce Petr Longauer se k situaci nechtěl vyjadřovat.

Ve Slaném teď budou nově působit experti z Agentury pro sociální začleňování, kteří mají propojit pracovníky města, škol i tamních nevládních organizací a pomoct jim nastartovat systematickou práci s lidmi na okraji společnosti.

Zbavit se nelegálních ubytoven půjde ale těžko. Zvlášť, pokud jejich majitel žije v zahraničí, jako je tomu právě u Pražské.

„Jednání s vlastníkem, který je v cizině, je prakticky nemožné. Jednali jsme s těmi, co to užívají. Stavební úřad má zase jenom omezené pravomoci ke vstupu, měl by to dělat pouze se souhlasem vlastníka, který je v tomto případě nedohledatelný. Byli jsme tam dvakrát, ale nebylo to ukončené žádným rozhodnutím,“ uvádí vedoucí slánského stavebního úřadu Lenka Horáčková.

Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme