Osvětlených přechodů v Libereckém kraji přibývá, mají zvýšit bezpečnost na silnicích

V Česku loni zemřely stovky chodců, z toho desítky na přechodech. Důvodem je mimo jiné snížená viditelnost v blízkosti silnic. Osvětlených přechodů například v Libereckém kraji přibývá. Jeden z nich mají nově také v Jablonci nad Nisou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přechod pro chodce - ilustrační foto

Přechod pro chodce - ilustrační foto | Foto: Vladan Dokoupil

Horké letní dny lákají k přehradě v Jablonci nad Nisou děti i dospělé. Větší bezpečnost při přecházení frekventované silnce U Přehrady by měl zajistit osvětlený přechod.

„Je to paráda, protože už se tady stala kdysi dávno nehoda. Uvítali bychom, aby se takto osvětlovaly i další přechody,“ říká učitelka Diana Wolfová, která často chodí se svými svěřenci přes rušnou silnici k hrázi na procházky.

Bezpečnější přechod je také v jablonecké Mánesově ulici. Nechal ho osvětlit jeden z místních podnikatelů poté, co na něm došlo k dopravní nehodě. Řidič, který byl pod vlivem alkoholu, zranil na přechodu tři lidi.

Přehrát

00:00 / 00:00

O osvětlené přechody se zajímala Šárka Škapiková

„Opilý řidič porazil otce s dvěma malými dětmi. Jedno dítě bylo v kočárku, druhé vedl za ruku. Tatínek měl dvakrát přeraženou nohu. Starší holčička vyvázla s odřeninami a ta malá má za sebou několik operací hlavy,“ popisuje nešťastnou událost Markéta Hozová z jablonecké radnice.

Nasvícených přechodů přibývá, ale podle Miroslava Kláska z Bezpečnosti silničního provozu je jich pořád málo.

„Osvětlení přechodů je určitě velmi důležité. Za snížené viditelnosti není člověka, který přechází, vidět. 90 % řidičů při dopravních nehodách s chodci říká, že chodce neviděli vůbec nebo na tak malou vzdálenost, že nestačili nehodě zabránit,“ upozorňuje Kláska.

Osvětlené přechody jsou ale jen jednou z věcí, která může zvýšit bezpečnost na silnicích. Člověk by měl být při přecházení vždy obezřetný a rozhlédnout se.

„V případě, že je řidič opilý nebo pod vlivem drog, tak ani osvětlený přechod a reflexní prvky chodcům nepomůžou,“ dodává Markéta Hozová.

Šárka Škapiková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme