Separatisté na Ukrajině vyzývají kvůli vyšetření pádu letadla k příměří

K vyšetření pádu cestovního letadla, které se zřítilo včera odpoledne na východě Ukrajiny, by mohlo napomoci příměří mezi ukrajinskou armádou a povstalci. Třídenní klid zbraní navrhují proruští separatisté, ale k zastavení bojů vyzvala třeba i Evropská unie. Zatím není jasné, kdo za pád zřejmě sestřeleného letadla, při němž zemřelo podle posledních zpráv 298 lidí, může. Právě povstalci však zatím patří mezi hlavní podezřelé.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místo dopadu malajsijského Boeingu 777 u ukrajinské vesnice Grabovo

Místo dopadu malajsijského Boeingu 777 u ukrajinské vesnice Grabovo | Zdroj: Reuters

„Musíme učinit maximum pro to, aby ruská, ukrajinská i světová veřejnost měly k dispozici objektivní obraz toho, co se stalo,“ citovala agentura Interfax ruského prezidenta Vladimira Putina.

S objektivností však zřejmě bude problém. Černou skříňku ze zříceného Boeingu mají totiž s největší pravděpodobností v rukou separatisté. Ti ji údajně chtějí poslat na zkoumání do Moskvy, která je jim nakloněná.

Obvinění, kdo za tragédii může, sice létají sem a tam mezi Moskvou, Kyjevem a separatisty, k sestřelení civilního letounu však neměla ani jedna z vlád motiv a navíc kompletní systém protivzdušné obrany dokáže rozpoznat civilní letadlo. I proto padá hlavní podezření na separatisty.

Malajsijský letoun MH17 letěl na lince z Amsterodamu do Kuala Lumpur, zřítil se v Doněcké oblasti na Ukrajině nedaleko hranic s Ruskem. Letecká služba s ním ztratila kontakt ve čtvrtek 17. července v 16.20 ukrajinského času. Letadlo bylo s největší pravděpodobností sestřeleno ve výšce 10,6 kilometru nad zemí. Pád stroje nikdo ze skoro tří stovek lidí na palubě nepřežil.

Kromě jiného hraje proti povstalcům i to, že se chlubili ukořistěním protiletadlového systému Buk, který je schopen letadlo ve velké výšce zasáhnout, ale nedisponují sítí radarů, která by umožnila zodpovědné použití systému.

Další věc je, že na sociálních sítích jásali, že sestřelili další letadlo ukrajinské armády, ale když vyšla tragédie najevo, tak vše popřeli.

Kyjev také tvrdí, že odposlechl telefonát, ve kterém se separatisté k činu přiznávají, když volají nadřízeným do Moskvy, to však nelze vzhledem k rivalství obou skupin brát jako úplně spolehlivý zdroj.

I když příčina pádu zatím nebyla bezpečně potvrzená, nejpravděpodobnější se zdá být právě sestřelení. K takovému závěru na základě dosud známých informací dospěli prakticky všichni experti od Spojených států až po Malajsii. Důkazem má být například rozptyl trosek, které jsou od sebe i čtyři kilometry vzdálené.

Kvůli pádu boeingu na Ukrajině mění trasu i letadla z České republiky

Číst článek

O tragédii spolu ještě ve čtvrtek mluvili ukrajinský prezident Petro Porošenko a jeho americký protějšek Barack Obama. I Američané jsou podle některých zdrojů mezi oběťmi neštěstí.

„Prezidenti zdůraznili, že všechny důkazy z místa havárie musí zůstat na místě na ukrajinském území, aby mezinárodní vyšetřovatelé mohli prověřit všechny aspekty tragédie,“ uvedl k telefonátu Bílý dům.

K nezávislému vyšetření neštěstí už vyzval také například generální tajemník OSN Pan Ki-mun a přidávají se i další země, jejichž občané byli na palubě letounu.

Informace o pasažérech se postupně upřesňují. Většina byla pravděpodobně z Nizozemska – letěli do východní Asie nebo Austrálie na dovolenou.

Podle posledních informací z malajsijských aerolinek bylo mezi cestujícími na palubě letadla 154 Nizozemců, 27 Australanů, 23 Malajců, 11 Indonésanů, šest Britů, čtyři Němci, čtyři Belgičané, tři Filipínci a jeden Kanaďan. Národnost dalších pěti desítek lidí ještě zbývá upřesnit. Patnáctičlenná posádka letadla byla složená z Malajců.

V troskách zřejmě zahynulo i šest Britů. Londýnské ministerstvo zahraničí zřídilo krizovou linku, na kterou se mohou obracet lidé, kteří mohli mít na palubě někoho ze svých blízkých.

„Zatím nemáme konečné informace o tom, jak k neštěstí došlo, a nechci v této fázi o příčinách spekulovat. Myslíme si, že by vyšetřování měla vést Mezinárodní organizace pro civilní letectví, která spadá pod OSN,“ prohlásil nový šéf britské diplomacie Phillip Hammond.

Na palubě byli i Francouzi, podle francouzského ministerstva zahraničí jich bylo minimálně šest, není však jasné, zda jde o konečný počet.

Češi podle dostupných informací v letadle necestovali.

Martin Dorazín, Jiří Hošek, Jan Šmíd, ČTK, Český rozhlas, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme